RundveeMarktanalyse

Handel in nuka’s Purmerend iets positiever

De nuka’s zijn dinsdag in Purmerend iets duurder verkocht. De zwart en roodbonte stierkalveren zijn 5 euro in prijs gestegen, de prijs van de 50 procent Belgisch Blauwe kalveren bleef gelijk.

Handelaren hopen dat met deze stabilisatie de bodem in de prijs bereikt is.

Oorzaak van de wat vriendelijkere handel was de aanwezigheid van een particuliere mester op de markt. Deze mester kon wat kalveren gebruiken waardoor de handel wat vlotter verliep.

De afwijkende en magere kalveren vinden nog steeds erg moeizaam hun weg naar de mesters. Deze kalveren hebben vaak meer aandacht, voer en medicijnen nodig waardoor ze niet mee kunnen komen met de rest van de koppel. Als de vraag naar kalveren groot is en het aanbod klein dan willen de integraties en mesters deze kalveren nog wel hebben. Nu het aanbod van kalveren ruim is en de vraag rustig blijven deze kalveren vaak op de markt staan om vervolgens weggegeven te worden. Omdat handelaren steeds vaker blijven zitten met deze kalveren wordt er bij de boer strenger geselecteerd. Melkveehouders krijgen het verzoek om deze kalveren nog wat langer te verzorgen. Dit in de hoop dat ze in de week erna wat zijn gegroeid en alsnog mee kunnen.

Het is nog even afwachten of de prijs zich weet te handhaven volgende week, het kan maar zo zijn dat de bodem nog niet bereikt is.

Prognose: stabiel.

Beheer
WP Admin