AkkerbouwMarktanalyse

Grote productie drukt suikerprijs

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen zakt langzaam naar de grens van 500 dollar per ton. Maandag sloot het eerst aflopende termijncontract (maart) op $509,40 per ton. Dat is de laagste notering in Londen voor het eerst aflopende contract sinds juni 2010.

De druk op de suikerprijs heeft alles te maken met de gestegen productie. De International Sugar Organisation (ISO) verwacht dat de wereld dit seizoen 2012/2013 een record van 177,6 miljoen ton suiker produceert. Dat resulteert in een overschot van 6,2 miljoen ton. Andere analisten verwachten zelfs een overschot van zo’n 9 miljoen ton.

Ook voor volgend seizoen verwacht de ISO een grote suikerproductie. Brazilië heeft geïnvesteerd in nieuwe rietplantages, aangedreven door de relatief goede suikerprijzen van de laatste jaren. Daardoor zal het land, bij een gemiddeld groeiseizoen, in 2013/2014 een record aan suiker produceren. Brazilië is verreweg de grootste producent en exporteur van suiker, dus dat tikt aan.

Van 2008/2009 tot en met 2010/2011 produceerde de wereld weinig suiker waardoor de voorraden slonken. Dat dreef de prijs op. Aan die trend is volgens de ISO een einde gekomen. De suikerprijzen staan tot ver in 2013 onder druk.

Daar staat tegenover dat de suikerproductie in India daalt. Doordat suiker minder opbrengt schakelen Indiase akkerbouwers over op andere gewassen met een hoger saldo. India exporteerde de laatste jaren suiker. Dit seizoen is India een netto-importeur geworden. Begin deze maand kocht het land 450.000 ton suiker op de wereldmarkt. India is de grootste suikerverbruiker in de wereld.

Prognose: suikerprijs staat onder druk

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin