AkkerbouwMarktanalyse

Grote prijsrange fritesgeschikt

De telersbeurs Emmeloord kon vrijdag 5 juli wel uitkomen met een notering voor frites. Daaruit bleek de oorzaak van stakende stemmen bij de prijszetting in de voorgaande week: de tweedeling in de markt voor fritesaardappelen versterkt zich.

Een bandbreedte van €4,50 tot €9,50 is voor deze categorie aardappelen immers groot. Aan de onderkant van de markt brengen de nog net voldoende bakkende Bintjes erg weinig op, aan de bovenkant zijn de grovere en vooral baktechnisch betere Agria en Markies erg gewild. Deze laatste vinden voor het hoogste prijspeil nu vooral hun weg naar fritesverwerkers in Engeland en Duitsland.

Het gemiddelde wordt niettemin nog steeds gedrukt door de invloed van zowel de Bintjes als van partijen meeleveraardappelen die in een oplopende markt immers nooit het niveau halen van vrij verhandelbare. Overigens zijn Bintjes onderhand heel moeilijk plaatsbaar. De Belgen noteren ze ofwel in het geheel niet meer (Belgapom) of voor een habbekrats met bestemming vlokkenindustrie (PCA). Ook de toonaangevende Duitse aardappelgroothandel Weuthen meldt dat ze nauwelijks emplooi vinden.

Voor de fritesfabrieken komt het tijdstip van overschakeling op grondstof van de vroege nieuwe oogst in beeld. Dat zit nog niet mee. Groeizaam weer is er voor de aardappelen zeker geweest, maar de temperaturen zijn ondanks een aantal warme dagen tussendoor gemiddeld laag. Daarnaast heeft de plant niet te klagen gehad over gebrek aan vocht. Dat wreekt zich, want voor een goede afrijping en uiteindelijk een voldoende onderwatergewicht is toch echt meer zomers weer gewenst.

Proefrooiingen van het Vlaamse instituut voor praktijkonderzoek PCA wijzen uit dat het percentage fritesgeschikt van percelen vroege rassen (Première en Anosta) lager ligt dan in voorgaande jaren, evenals het onderwater gewicht.

Prognose: vaste markt.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin