AkkerbouwMarktanalyse

Groot aanbod drukt suikerprijs

Eind oktober dook de suikerprijs onder de 500 dollar per ton op de termijnmarkt in Londen. Maandag sloot het eerstaflopende termijncontract (maart 2014) op $443,30 per ton. Dat is de laagste suikerprijs sinds mei 2010.

Suiker werd het afgelopen jaar goedkoper vanwege de enorme productie. De Rabobank schat dat de wereld eind dit seizoen 2013/2014 een record van 73 miljoen ton suiker op voorraad heeft. Dat is genoeg om ruim 40 van het verbruik van volgend seizoen te dekken. Hoewel er discussie is over de cijfers. Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat uit van een eindvoorraad van 43 miljoen ton. Maar ook dat is nog altijd een hele berg suiker. Zo’n enorme voorraad drukt de prijzen langdurig.

Positief voor de suikerprijs is dat de vraag uit China toeneemt. Het land kent minimumprijzen voor suikerriet om de productie te stimuleren. Maar daardoor prijzen de telers zich uit de markt, waardoor de raffinaderijen ruwe suiker gaan importeren. Dat geeft extra vraag op de wereldmarkt.

In veel landen stijgt de kostprijs doordat arbeid en grond duurder worden. Dat maakt de productie van suiker onrendabel. De Rabobank verwacht dan ook dat in 2014/2015 de suikerproductie drastisch gaat dalen. Zelfs zo sterk dat er mogelijk weer een klein tekort ontstaat. Maar dat zal in dat seizoen nog niet veel effect hebben op de suikerprijzen. Er zijn immers immense voorraden om een tekort aan te vullen. Als het areaal suikerriet verder blijft dalen, is pas in 2015/2016 een echte ommekeer in de prijsvorming te verwachten.

Prognose: suikerprijs daalt.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

AkkerbouwMarktanalyse

Groot aanbod drukt suikerprijs

Het lukte de suikerprijs vorige week niet om door de grens te breken van 600 dollar (€462,60) per ton. Op de termijnmarkt in Londen bleef de notering van het termijncontract voor levering in december dinsdag steken op $598,30 per ton witsuiker.

Half augustus daalde de notering van het eerst aflopende contract onder de 600 dollar en is daar sindsdien ook niet meer boven gekomen.

Aan het einde van de week stond de suikerprijs sterk onder druk. Donderdag verloor de suikerprijs in Londen 22 dollar en vrijdag ging er nog eens 10 dollar vanaf. Maandag daalde de prijs met $3,50 naar naar  $554,30 per ton. Dat komt neer op een verlies van ruim 40 dollar in een week.

De prijzen staan onder druk omdat analisten een veel grotere beschikbaarheid van suiker verwachten. China produceert veel meer suiker, evenals Oekraïne en Rusland. De droogte viel in Rusland en Oekraïne zo vroeg in het seizoen dat het wel het graan maar niet de bieten heeft aangetast. Die hebben kunnen profiteren van een groeizame nazomer. China verwacht een stijging van de suikerproductie met 22 procent. Daardoor gaat het land veel minder kopen op de wereldmarkt. Dat zet de prijzen onder druk.

Bovendien schroeven analisten de oogstverwachtingen voor Brazilië steeds verder omhoog. Dat land is de grootste producent en exporteur van suiker ter wereld. Wat daar gebeurt heeft veel invloed op de suikerprijs.

De suikerproductie in India, de grootste verbruiker, valt tegen. Maar dat land heeft grote voorraden opgebouwd.

Een opsteker voor de suikerprijs zou kunnen zijn dat de VS minder ethanol uit mais produceert omdat mais zo duur is. Daardoor stijgt de vraag naar Braziliaanse ethanol dat uit suiker wordt gemaakt. Een grotere vraag naar ethanol betekent dat Brazilië minder suiker op de wereldmarkt verkoopt.

Prognose: suikerprijs daalt.

Beheer
WP Admin