RundveeMarktanalyse

Groeiend gat kalverinkoop en -verkoop

De verkoopprijzen voor nuchtere kalveren houden zich bijzonder goed. De veehandelsbond NBHV hield de noteringen vorige week gelijk, op de kalvermarkt in Purmerend werden de noteringen dinsdag zelfs verhoogd.

Dat is opmerkelijk. Te meer omdat de marges in de vleeskalverhouderij zwaar onder druk staan. Blankvleeskalveren brengen nu fors minder per kilo op dan vorig jaar rond deze tijd. Bij de nuchtere kalveren is het omgekeerde aan de hand. Daarvoor wordt juist zo’n 20 euro per stuk meer voor betaald dan een jaar geleden. Dat is goed voor de melkveehouderij, maar het zal duidelijk zijn dat deze situatie niet lang zo kan blijven.

Wat de reden is dat integraties nu nog zo veel betalen voor nuka’s is niet duidelijk. Mogelijk ligt een verklaring in de onderlinge concurrentie.

Dat de prijzen zich in Purmerend zo goed hielden, was overigens ook voor de kalverhandel daar een verrassing. Er was min of meer gerekend met lagere opbrengsten.

Dat is ook omdat het totale aanbod van Nederlandse kalveren toeneemt en ook de toestroom van Ierse kalveren weer op gang begint te komen. Vanuit Oost-Europa lijkt het aanbod juist iets kleiner te worden. De totale invoer stijgt ook licht.

Prognose: lagere prijzen.

Beheer
WP Admin