AlgemeenMarktanalyse

Griekenland dicteert oliemarkt, aardgasmarkt uiterst stabiel

De prijs voor een vat Noordzeeolie is gedaald tot circa 114 dollar (84 euro). Het prijsniveau bewoog zelfs even vlakbij het laagste niveau sinds 4 maanden.

Vorige week is nog een top genoteerd van 120 dollar. Volgens analisten is de daling te wijten aan de schuldencrisis in de Eurozone en traag herstel van de Amerikaanse economie. Een lagere olieprijs resulteert in een afnemende behoefte bio-ethanol bij te mengen. De vraag is of door het Frans-Duitse compromis over een redding voor Griekenland de olieprijs weer terug zal bewegen richting 116 of 117 dollar per vat. Dinsdag wordt cruciaal: dan besluit het parlement van Griekenland of het akkoord gaat met bezuinigingsvoorstellen van de regering.

De prijs voor aardgas is ondertussen uiterst stabiel. Voor levering in 2012 wordt op de termijnmarkt circa 27 cent per kuub betaald en voor levering een jaar later 27,8 cent per kuub. De dagmarkt zit 0,3 cent onder dit prijsniveau, waarmee het verschil eigenlijk verrassend klein is. De verwachting is dat de vraag iets toeneemt naarmate het wat kouder en minder zonnig wordt. De stroomprijzen maken een soortgelijke beweging door, met als gevolg dat de marge voor WKK-bezitters weinig verandert en rond de 33 euro per MwH liggen.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin