AkkerbouwMarktanalyse

Graanprijzen onder druk op onzekere markt

De prijzen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago staan onder druk. Rusland gaat voorlopig de graanexport niet beperken.

In de droge gebieden in de VS is het gaan regenen. Met dergelijke berichten stappen speculanten vaak uit de markt om de prijsstijgingen van de laatste weken te verzilveren. Dat drukt de termijnnoteringen verder omlaag. Verder zijn alle opbrengstdrukkende effecten wel in de prijzen verwerkt. Zolang er geen nieuwe feiten boven water komen blijft de graanmarkt wat kabbelen.

Het regenachtige weer in West-Europa kan de voertarweprijs verder drukken. Door de regen neemt de kwaliteit van de tarwe af. Duitsland en Frankrijk oogsten gewoonlijk heel veel baktarwe. Maar de vraag is of dat dit jaar ook het geval is nu het zo lang vochtig blijft. Als de kwaliteit tegen valt dan betekent dat een extra aanbod van voertarwe in West-Europa. Dat is geen goed nieuws voor de telers, maar het zou de veehouderij wat verlichting geven als de voerprijzen dalen.

Grote vraag blijft wat de politiek in Rusland, Oekraïne en de VS gaan doen. Gaan Rusland en Oekraïne vanwege de droogte de graanexport beperken of niet? Gisteren meldde het Russische persbureau Interfax dat er geen sprake van is. Bovendien wordt Rusland op 22 augustus lid van de WTO waardoor het land niet zomaar eigenhandig exportbeperkingen kan invoeren. Maar de wind kan snel draaien in de politiek. En de druk op de Amerikaanse president Obama om te zorgen dat minder mais wordt gebruikt voor de ethanolproductie groeit.

Franco doet voertarwe zo’n 256 euro per ton. Maar het is lastig een goed beeld van de prijs te krijgen omdat er weinig wordt gehandeld.

Prognose: markt is onzekerKom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin