AkkerbouwMarktanalyse

Graanprijs na opleving verder gedaald

De opleving van de graanprijzen op de Nederlandse beurzen is zoals verwacht van korte duur geweest. Deze week zijn de binnenlandse noteringen weer hard onderuit gegaan. En de vooruitzichten zijn bepaald niet rooskleurig, want de internationale beurzen blijven verder in mineur.
Na het kleine plusje op de beurzen in Groningen en Middenmeer, vorige week, gingen de noteringen deze week dus weer naar beneden. Voertarwe noteerde in Goes uiteindelijk €133 per ton. Na een korte periode van gelijke noteringen, nu een forse min van €7. Groningen eindigde €9 lager op €139 per ton en Middenmeer zakte met €9 tot €127. Ook de groothandelprijs in Rotterdam ging mee naar beneden en eindigde met €8 in de min op €151.
De oorzaak is onveranderd: gigantische oogsten wereldwijd. Alleen al binnen de Europese Gemeenschap is de graanoogst dit jaar met een kleine 50 miljoen ton gestegen. 258 miljoen ton in 2007 en 306 miljoen dit jaar.
De internationale financiële malaise had een negatieve invloed op de tarwenoteringen in zowel Canada als de VS. De noteringen in beide landen daalden met $20 per ton.
De export vanuit de EU is aanzienlijk. Er zijn uitvoercertificaten aangevraagd voor bijna 950.00 ton, tegenover 190.000 ton aan invoer. Daarmee is de EU in het begin van het graanseizoen een netto exporteur van 4,7 miljoen ton graan.
Ondanks de steeds maar verder dalende graanprijzen heeft de EU nog geen importheffingen ingesteld. Verschillende ministers van landbouw hebben wel aangedrongen op het nemen van maatregelen.

Prognose

Dalend

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin