AkkerbouwMarktanalyse

Graanmarkten blijven onveranderd erg vast gestemd

De graanprijzen bereiken ongekende hoogten en het eind is nog niet in zicht.

Tarwe haalde vrijdag op de termijnmarkt in Parijs voor het novembercontract een notering van 269,75 euro. Dat is 11 euro hoger dan de week ervoor en in vergelijking met eind juni zelfs 43 euro, ofwel bijna 20 procent. Mais sloot in Parijs voor het novembercontract op 251 euro. Dat is 14,50 euro hoger dan de week ervoor en ten opzichte van eind juni 34 euro. In Chicago stegen de termijnprijzen voor tarwe en voor mais ca. 35 euro voor de levering in september. De oogstverwachtingen voor mais en soja in de VS blijven erg somber gestemd nu de droogte er nog voortduurt.

Het Russische ministerie van landbouw heeft volgens berichtgeving van Black Sea News de prognose voor de tarweoogst bijgesteld naar 45 miljoen ton. Dat is 4 tot 5 miljoen ton minder dan voorgaande schattingen en ruim 11 miljoen ton minder dan de oogst van vorig seizoen. Het weer zit voor de graanoogst/-productie nog steeds erg tegen in Rusland, met in de afgelopen dagen regen, hagel en storm in de belangrijke graangebieden in het zuiden, en erg warm weer in de Oeral en Siberië. Hoewel de Russische overheid zegt geen exportbeperkende maatregelen zoals heffingen te zullen invoeren, blijven in de sector hardnekkig geruchten de ronde doen dat die er wel degelijk komen. Ook in Oekraïne heeft de overheid bij monde van de onderminister van landbouw- en voedingszaken Mikola Bezuhly gemeld dat exportquotering niet wordt ingevoerd. Er zou voldoende beschikbaar zijn, mede door grote restvoorraden van het vorige seizoen.

In het oosten van de EU is er ook geen bijster positief beeld. In Hongarije verwacht men een kleine terugval van de opbrengst aan tarwe ten opzichte van vorig jaar, van 4,1 naar 4 miljoen ton, ondanks uitbreiding van het areaal met ca. 15 procent. De prognose van de Europese Commissie voor wat betreft de tarweoogst van Roemenië is met 20 procent achteruitgang ten opzichte van vorig jaar wel uitgekomen. Een klein lichtpunt: de kwaliteit moet naar verluidt echter bijzonder goed zijn. Dat staat in de rest van de EU nog te bezien, na de vele regen van de afgelopen weken.

Beheer
WP Admin