AkkerbouwMarktanalyse

Graanmarkt wacht prognose USDA af

De graanmarkt weet niet wat ze wil. De handel wacht af welke nieuwe cijfers het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) donderdag publiceert.

Er wordt vooral uitgekeken naar de prognoses voor de mais- en soja-oogst.

De akkerbouwers in de VS hebben 69 procent van de mais geoogst. Normaal is dat 28 procent. De sojabonen zijn voor 58 procent geoogst. Dat is normaal 40 procent. De oogst verloopt sneller doordat de gewassen eerder rijp zijn door droogte. Bovendien zijn de hectare-opbrengsten lager, waardoor de combines sneller kunnen rijden.

Ondanks de vergevorderde oogst is er onzekerheid over de productie. Wellicht geeft het USDA donderdag meer duidelijkheid. Door de snelle oogst is er een groot aanbod van mais en soja omdat veel telers direct na de oogst verkopen vanwege de goede prijzen die ze kunnen krijgen.

In Europa blijft de discussie rond de toelating van transgene mais de gemoederen bezig houden. Onlangs is opnieuw een toelating vertraagd voor verwerking in veevoer van een transgene maissoort die veel in Brazilië wordt geteeld. Als de toelating uitblijft, betekent dat meer risico op vermenging van wel en niet toegelaten soorten. Bovendien kan de EU extra import van mais goed gebruiken. De EU oogst minder mais dan vorig jaar door de droogte in Oost- en Zuid-Europa.

Op de tarwemarkt speelt dat de Russische overheid toegeeft dat het land weinig tarwe heeft geoogst. De markt verwacht later dit seizoen exportbeperkingen. De overheid wil daar nog niks van weten. Feit is wel dat Russische tarwe niet meer kan concurreren op de wereldmarkt. Importeurs laten Rusland voorlopig links liggen.

Prognose: markt is onzeker.

Beheer
WP Admin