AkkerbouwMarktanalyse

Graanmarkt nog even stuurloos

De graanmarkten hebben nog geen richting gevonden door tegengestelde krachten. Slechte economische berichten drukken de prijzen, evenals de grote oogst in China. Maar de graanbalansen leren dat er later dit seizoen krapte ontstaat aan tarwe, mais en sojabonen.

Een teken aan de wand is dat volgens het Amerikaanse Worldwatch Institute de vleesconsumptie in de wereld blijft stijgen, hoewel de groei wel iets afvlakt. Aangezien het meeste graan tot voer wordt verwerkt, blijft dat de prijzen omhoog duwen, zeker in een seizoen als dit, als de productie zwaar tegen valt.

Oekraïne stopt per 15 november met de export van tarwe. Aangezien dat werd verwacht, is dat al verrekend in de prijzen. Analisten houden er rekening mee dat Rusland later dit jaar hetzelfde doet, omdat ook daar de binnenlandse productie tegenvalt door droogte.

Daar komt bij dat het droog blijft in West-Australië, dé graanregio van het continent. De oogst, die straks gaat beginnen, levert minder kilo’s op dan gedacht. In Argentinië ontwikkelt veel tarwe zich slecht door te veel regen, terwijl de inzaai van mais en soja wordt vertraagd. En in de Verenigde Staten is de oogst van mais en soja bijna afgerond, zodat de oogstdruk op de prijzen wegvalt.

Aan de vraagkant hebben de importerende landen genoeg gekocht ergens tot de jaarwisseling. Straks moeten zij weer de wereldmarkt op om het eerste kwartaal van 2013 hun bevolking van voldoende voedsel te voorzien. De grote vraag is waar al dat graan en soja vandaan moeten komen. De oogst op het noordelijk half rond begint pas ergens in mei. Het is een recept voor prijsstijgingen na de jaarwisseling.

Prognose: de prijs stijgt.

Beheer
WP Admin