AkkerbouwMarktanalyse

Goede vraag van Britse en Belgische markt

Voor de Belgische aardappelsector spelen nog steeds rooiproblemen. Deze zorgden er ten tijde van de zeer warme periode al voor dat er relatief weinig fritesgeschikte vroege aardappelen op de markt kwamen. En deze dagen is voor de vrije aardappelen juist in België wel afzet mogelijk. Dit komt mede doordat daar de pootperiode een rommelig verloop heeft gekend, met grote verschillen tussen de verschillende regio’s. De aanvoer is navenant.

Het ziet er bovendien naar uit dat er een matige opbrengst komt van de laat geplante percelen. Op de vrije markt roeren momenteel ook Britse afnemers zich. De eigen productie ligt zwaar beneden peil en wat er nu is wil men zoveel mogelijk laten groeien. De notering van PCA/Fiwap voor machinegerooide vroege fritesgeschikte aardappelen kwam op 28 augustus uit op €15 tot €16 per 100 kilo. Daarin heeft men ook al Bintjes betrokken, die nu worden aangevoerd. Belgapom bleef strak op €15 staan met zijn notering voor ‘vroege’. Dat is voor de vrije markt wel een basisprijs.

Op de termijnmarkt is wel een terugval geweest na de hausse ten tijde van de tropische dagen, maar het peil voor het contract april 2013 blijft wel vast boven €20 hangen. Dat is ook een meer gehoorde prijs voor fysieke transacties met levering in april en mei volgend jaar.

De toonaangevende Duitse aardappelgroothandel Weuthen verwacht voor het komende verkoopseizoen voor de hoofdoogst een prijsniveau voor fritesgeschikte en verwerkingsaardappelen van €17 tot €23, met nog uitschieters voor de voor de fast foodmarkt gevraagde lange rassen.

Prognose: prijshoudend

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin