AkkerbouwMarktanalyse

Fritesmarkt wacht op impulsen

Nog steeds is er een duidelijke afstand tussen de prijzen voor de beter kwaliteiten fritesaardappelen en het product voor de onderkant van de markt. De bandbreedte tussen de lage en hoge noteringen aan de beurzen Goes en Emmeloord is 3 tot 4 euro.

De vraag vanuit de industrie is matig, maar de productie draait volop, dus zal daar verandering in komen. Daar zal de opleving in de export voor gaan zorgen. Oosteuropese bestemmingen zijn nu in voor Nederlandse aardappelen, na een slecht najaar, een koude winter en, even naar de logistiek kijkend, slechte aanvoer vanwege overvloedige sneeuwval. De lokale voorraden kunnen niet meer voorzien in de behoefte. Daardoor blijft het niet meer bij alleen offertes opvragen (‘kijken, maar niet kopen’), maar vinden er ook transacties plaats.

In België zien we een ronduit stabiele markt, waarbij de handel opleving in de vraag meldt. Op de termijnmarkt qua prijsniveau een stabiele tendens. Binnen de Hafpal-regio blijft Nederland de kar trekken met een referentieprijs van € 9,69. Niettemin kropen de Duitse en Nederlandse gemiddelde wat meer richting de Franse (licht gestegen) en Belgische (al zes weken muurvast rond € 7,4).

Prognose: prijs stabiliseert

Beheer
WP Admin