AkkerbouwMarktanalyse

Fritesmarkt richt zich vooral op vroege oogst

De aardappelverwerkers zijn voor de komende weken goed voorzien van aardappelen, met de laatste resten van de oude oogst en contractleveranties Première. Het seizoen is voor de verwerking van vroege aardappelen ruim drie weken eerder gestart dan vorig jaar.
Betere partijen (Agria) uit de oude oogst worden nog wel gekocht, vooral door schilbedrijven, voor verse frites. de prijs ligt rond €16, maar er is niet veel handel meer. Overige oude oogst is vooral interessant voor de vlokkenindustrie. De prijsval van de oude fritesaardappelen, dit geldt in het bijzonder de Bintjes, is voor deze bedrijven prettig, aangezien ze het hele seizoen al moeilijk aan voldoende en betaalbare grondstof konden komen. Dat kwam vanwege de ten opzichte van 2009 kleinere oogst, maar ook doordat er veel alternatieve bestemmingen waren voor de aardappelen. De ondermaatse aardappelen hebben lang op relatief hoog prijsniveau gestaan. In deze industrie breken nu wel de vakanties aan.
Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te geven over de middelvroege en latere oogst, maar de kwaliteit van de eerste vroege aardappelen ziet er voor de fritesfabrieken ronduit goed uit. Ze hebben een goed onderwater gewicht en ook de juiste lengte. De knolzetting is echter gewoontjes, zodat geen erg grote volumes te verwachten zijn. Daarna volgt een naar waarschijnlijkheid minder geslaagde middelvroege oogst. Al met al lijkt beschikbaarheid van aardappelen nog niet zo groot dat blijvende prijsdruk voor de hand ligt.

Prognose: stabilisering

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin