AkkerbouwMarktanalyse

Fritesaardappelmarkt stabiliseert op hoog niveau

De noteringen voor aardappelen beginnen te stabiliseren en groeien ook naar elkaar. Dat Belgapom vrijdag de Bintjes een euro hoger zette naar € 23,50 per 100 kilo was een beetje een inhaalslag.

De afgelopen weken is in België wat meer volume beschikbaar gekomen dan volgens de stemming op de vrije markt te verwachten was. Het ging om partijen aardappelen die met veel moeite gerooid konden worden, maar voor bewaring niet in aanmerking kwamen. De verwerkende industrie had ze graag, maar kon wat meer positie opbouwen. Voor een habbekrats zijn ze nou ook weer niet weggegaan. Voor de betere Bintjes is in Nederland meer betaald, waarbij de stijgen van de notering voor zuidelijk Nederland boven die voor het Noorden boekdelen spreekt.

Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hield de noteringen vrijdag ongewijzigd. Die trend is conform de prijszetting van Emmeloord daags ervoor. Er is wel één verschil: de bovenkant van VTA staat een euro lager. Emmeloord heeft wederom rekening gehouden met transacties die als uitschieters te bestempelen zijn. Het betreft goede kwaliteit Agria’s met bestemming Engeland.

Hoe sterk de Britten de komende weken aan de markt zullen blijven is de vraag, maar het is een feit dat er van eigen percelen dezegen niet veel meer te rooien zal zijn. Na wateroverlast krijgen ze nu problemen met sneeuw en kou.

Prognose: stabiel vaste prijzen.

Beheer
WP Admin