AkkerbouwMarktanalyse

Fritesaardappelen al voor april verkocht

De bijna tropische weersomstandigheden zijn voorbij. De temperatuur is gedaald, maar er is tot het weekeinde eigenlijk nog niet veel regen gevallen.

Na een periode vanaf midden augustus met bijzonder veel transacties op de aardappeltermijnmarkt, is er ook de afgelopen week veel activiteit geweest. Op woensdag 22 augustus kwam de prijs voor het aprilcontract zelfs boven de 24 euro uit. Niettemin is er vanwege de weersomslag uiteindelijk wat meer rust gekomen, en stabiliseerde de prijs op een peil rond 21 euro. Dat is overigens nog altijd fors boven het niveau dat vanaf mei rond 15 euro schommelde.

De stabiliteit die de termijnprijs eigenlijk het hele seizoen wel heeft gehouden, was aanvankelijk te danken aan de op areaalontwikkelingen gebaseerde prognoses. In de achter ons liggende dagen is duidelijker geworden wat de stand van het gewas gaat betekenen. Uit proefrooiingen komt naar voren dat de aardappelplanten veel slijtage vertonen. Er zit weinig kracht meer in. De groei die de aardappelen doorgaans hebben in de periode van half augustus tot half september zorgt doorgaans voor aanwas van het volume à 7 tot 8 ton per hectare. Dat zal nu lang niet gehaald worden. Het is ook niet ondenkbaar dat er veel eerder gerooid zal worden dan normaal.

Per saldo is het groeiseizoen van de oogst 2012 daarmee korter dan in de voorgaande jaren. De aanplant is aan de late kant geweest en de groei stopt juist vlot. Vandaar dat er nu ook al fysieke handel is voor de lange termijn. Er zijn fritesaardappelen verkocht voor levering in april en mei voor prijzen van 20 tot 22 euro. De dagmarkt voor directe levering van fritesgeschikte aardappelen zoals Bintjes en Première staat op een niveau van 15 tot 16 euro.

Prognose: vaste markt.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin