AkkerbouwMarktanalyse

Fritesaardappel weer goed gevraagd

De aardappelmarkt is in tweeën gevallen. De export is nog bescheiden, met dito noteringen. Voor fritesgeschikt is de vaart er een beetje in gekomen.

Goes nam deze week het voortouw met een flink aangetrokken prijs voor de frites. Dat Emmeloord niet direct volgde met een even sterke stijging heeft te maken met het gegeven dat vooral de Belgische verwerking sterk aan de markt was. Dit is een kwestie van zoeken naar de beste partijen aardappelen die ook voldoende bakkwaliteit hebben. Vooral de kleinere verwerkende bedrijven, die verse frites produceren, hebben onvoldoende positie en moeten de boer op. Vanuit Zuid-Nederland is vorige week al flink gekocht, waardoor de Bintjenotering voor die regio uitsteeg boven die van het Noorden. Die prijzen zijn inmiddels gelijk getrokken. Dat de fritesnotering van Emmeloord niet sterker steeg, komt door het ontbreken van voldoende transacties. Dat lijkt wat vreemd, maar telers met goed bakkende aardappelen wachten nu af hoe de prijs zich ontwikkelt. Vandaar de melding van een wel degelijk vast gestemde markt, ondanks de relatief kleine prijsstijging.

Dat er in de export nog niet zoveel muziek zit, komt doordat ook slechter bakkende partijen fritesgeschikte aardappelen worden aangeboden. Een markt waar juist goed bakkende aardappelen zijn gevraagd is het Verenigd Koninkrijk. Daar is een voorkeur voor Markies en ook wel Agria. Bijgevolg is sinds vrijdag een grotere bandbreedte van de aardappelnotering voor export van telersvereniging VTA: aan de onderzijde verlaagd met 50 cent en aan de bovenzijde verhoogd met 75 cent.

Uit het pootgoedcircuit de melding dat dit seizoen de Bintjes van de oude oogst schoon op gaan. De nog beschikbare volumes staan op een prijsniveau voor de potermaat van 36 euro bieden en 40 euro vragen. Kleintjes doen circa 68 euro voor zover ze nog te krijgen zijn.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin