AkkerbouwMarktanalyse

Forse prijstik voor vroege aardappelen

De markt voor de vroege aardappelen staat behoorlijk onder druk. Bij onze zuiderburen doet de uitbreiding van het areaal, in combinatie met goede hecateropbrengsten, de prijs voor de ‘vroegen’ geen goed. Integendeel, de stemming is ronduit negatief. Nadat afgelopen week de gemiddelde PCA-notering voor 100 kilo machinegerooide vroege aardappelen al van €9,50 naar €6,85 zakte, zette die daling ook deze week door. Ditmaal een forse gemiddelde min van €1,67 tot uiteindelijk €5,18 (€4,75-€5,65) . Belgapom spande de kroon en ging op het eind van de week van €7,00 naar €4,75 hard onderuit.
Het aanbod van de vroege aardappelen op de Belgische markt is momenteel niet groot. De mineurstemming wordt veroorzaakt door de minimale vraag naar nog beschikbare vrije aardappelen. De verwerkende industrie lijkt voldoende product te hebben met de partijen die eerder al op contract zijn vastgelegd. Met het vooruitzicht dat er binnenkort nog meer vroege rassen, en daarmee dus ook meer volume, op de markt komen maakt het perspectief voor de start van het aanstaande seizoen er bepaald niet beter op.
Van de oude oogst in Nederland zijn afgelopen seizoen in totaal 970.604 ton consumptie- en industrieaardappelen geëxporteerd. Dit betekent een plus van 68.000 ton ten opzichte van 2007-’08. De meeste aardappelen, ruim 40 %, bleven binnen de EU, met België als absolute koploper. De export zuidwaarts steeg van 345.621 ton naar 420.872 ton. Duitsland volgt met 120.000 ton als nummer 2 op gepaste afstand.

Prognose

Stabiel tot licht dalend

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin