AlgemeenMarktanalyse

Extra druk op kaasmarkt door dumpacties

Waar de officiële prijs voor foliekaas nog staat op €?3,10 per kilo, wordt de kaas in de praktijk aangeboden voor een prijs van €?2,90 tot €?2,80 per kilo af fabriek.

Daarnaast zijn nagenoeg alle kaasfabrikanten in Nederland druk doende om zo veel mogelijk melk uit de kaasbak te houden. Een deel van die melk komt terecht op de spotmarkt of wordt als melkconcentraat verkocht, een ander deel van de melk wordt verpoederd.

Druk op de Europese kaasmarkt is er ook door de Ehec-affaire. Doordat consumenten kopschuw zijn geworden voor rauwe verse sla, worden ook minder mozzarella- en feta-achtige kazen verkocht.

De verschuiving van een deel melk naar de poederproductie zorgt ervoor dat mageremelkpoeder ook onder druk komt te staan. De officiële notering daarvan staat nog steeds op ruim  2.400 euro per ton, terwijl de spotnotering al rond de  2250 euro per ton circuleert. Het grotere aanbod van mageremelkpoeder komt op een moment dat ook steeds meer ’clochard-poeder’ uit de Europese voorraden vrijkomt. Helemaal gelukkig is dat niet, maar toch moet een groot deel van het aanbod een plek vinden op de Europese markt. Noord-Afrika koopt momenteel nog geen grote hoeveelheden Europees poeder. Het is bovendien alleen maar gissen wanneer dat gaat veranderen.

De prijzen voor weipoeder zijn ondanks een lage kaasproductie vrij stabiel. De boterprijzen gaan als enige steeds verder omhoog. De vraag is en blijft groot, al slagen producenten er de laatste weken toch in om een voorraadje opzij te zetten voor particulier opslag. Volgens Europese gegevens zit nu ruim 50.000 ton in het pakhuis.

Spotmelk noteert ondanks een ruim aanbod onveranderd.

Prognose: dalende prijzen.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin