AkkerbouwMarktanalyse

Exportstop Belgische aardappel naar Rusland

De Belgische aardappelnotering voor fritesgeschikt van PCA/Fiwap steeg vandaag met €1,25 naar €15 tot 17,50. Op zich is de markt voor aardappelen vast, maar sinds afgelopen vrijdag is de export naar de groeimarkt Rusland geheel stilgelegd. Vanuit Rusland waren er aanhoudende klachten dat er partijen aardappelen zijn ontvangen met waarin nematoden. Om te voorkomen dat dit tot verstrekkende gevolgen leidt ook voor andere producten heeft het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid, te vergelijken met onze VWA, besloten voorlopig geen enkele exportcertificaat voor aardappelen meer af te geven alvorens er een bevredigende oplossing is voor dit aaltjesprobleem. De FAVV is uitrst beducht om bij de Russen in diskrediet te komen, deze instantie is niet alleen belast met de controle van de aardappelen en het verlenen van exportcertificaten voor dat product, maar regelt ook de exportformaliteiten voor overige producten, zoals vlees.
De stop op export betreft ook partijen uit Nederland en Frankrijk, die met een certificaat voor her-export via België naar Rusland zouden moeten gaan.

Een oorzaak van de problemen is het gegeven dat in de lastige oogstperiode van dit seizoen meer grond is mee gerooid dan anders. Dat kan grondiger (…) wassen van de aardappelen bestemd voor export noodzakelijk maken.
De angst van Rusland voor nematoden is niet overdreven, gezien de veel voorkomende praktijk om een deel van de consumptieaardappelen toe te passen als pootgoed.

Mocht de export naar Rusland voor langere tijd komen stil te liggen, dan drukt dat de huidige hoge aardappelprijzen.

Prognose: prijs stabiel

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin