AlgemeenMarktanalyse

Europese groei zwakt af

De economie van de eurozone draait de laatste tijd beter dan de Amerikaanse.

Economen wijzen op tijdelijke factoren die de Amerikanen het eerste kwartaal dwars zaten, zoals een strenge winter en een langdurige staking in exporthavens aan de Amerikaanse westkust. Maar ING-analist Maarten Leen stelt vast dat er geen overtuigende signalen zijn dat in het tweede kwartaal de VS de achterstand inhaalt.

Voor de eurozone was het eerste kwartaal van 2015 dan weer het sterkste kwartaal van de afgelopen twee jaar. Positieve uitschieters zijn Frankrijk en Spanje, terwijl de Duitse groeimotor zo goed als stilgevallen bleek. Ook fijn: het met schulden overladen Italië noteerde een hele kleine plus. Landen in de Eurozone profiteren van een lagere olieprijs en een zwakkere euro die de export bevordert.

Rente blijft laag

Is het denkbaar dat de eurozone dan toch eerder dan de VS speciale maatregelen als een lage rente en het drukken van geld terugdraait? De Oostenrijkse bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) Ewald Nowotny  denkt van niet. “We moeten zeker een lagere fase van lage rentes verwachten”, aldus Nowotny bij een jaarlijkse bijeenkomst van de Weense aandelenbeurs.

Nog altijd staat de eurozone er volgens hem fundamenteel minder goed voor dan de Amerikaanse. Anders dan de VS heeft de eurozone te maken met de voortdurende dreiging van een Grieks fundament, een hogere werkloosheid en een gebrek aan structurele hervormingen in vooral Zuid-Europa. De bodem van de Griekse schatkist zou zomaar begin juni bereikt kunnen worden.

De interbancaire rente blijft ondertussen verder dalen. De Euribor met een looptijd van drie maanden bleef zes sessies steken op min 0,009 procent maar zakte halverwege de week door naar min 0,0012 procent. Door allerlei opslagen betalen bedrijven in de praktijk wel een positieve rente. De lange rente voorspelt een verdere daling. De rentes op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar staan in de Eurozone onder druk.

Nederland betaalt 10 procent minder dan een week eerder en ook Duitsland en Frankrijk komen in de buurt van 10 procent. De waarde van de euro is weer wat gezakt van $1,22 vorige week naar een slotkoers van $1,11 op woensdag.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin