RundveeMarktanalyse

Europa en VS plukken vruchten van weisores Nieuw-Zeeland

In de officiële noteringen van het Productschap Zuivel is deze week nog niets te zien van de toegenomen interesse voor Europese en Amerikaanse weiproducten.

Toch is er in de markt wel degelijk een grotere belangstelling te bespeuren voor niet-Nieuw-Zeelands product. De besmetting van Wei-eiwitconcentraat (WPC80) uit een fabriek in Hautapu (Waikato) met clostridium botulinum heeft kopers toch huiverig gemaakt. In Europa en de VS zijn echter volop vervangers, als er maar betaald wordt. En er wordt een plus betaald. Dat bleek eerder deze week al bij de veiling van Dairy Auctions Online. Daar noteerde gewoon weipoeder 40 tot 50 euro per ton hoger. Ook andere handelaren noemen dit prijsverschil. De PZ-notering blijft stabiel op 1.010 euro per ton. Bij andere weiproducten zijn ook hogere prijzen aan de orde. Opmerkelijk is ook dat de weipoedernotering voor zowel voer als voeding momenteel gelijk is. Dat kan moeilijk lang zo blijven.

De prijzen voor de meeste andere producten zijn tamelijk stabiel op een hoog prijsniveau. De dure dollar bemoeilijkt export.

De grootste prijsbewegingen zijn waar te nemen op de spotmarkt voor rauwe melk. Deze markt is een dunne markt, met weinig aanbod en af en toe iets meer vraag. Het is het ideale concept voor forse prijsfluctuaties. Die zijn er dan ook, maar ze vormen daarmee nog geen duidelijk marktbeeld. Af boerderij liggen de spotmelkprijzen in Nederland tussen de 43 en 44 cent per kilo, met uitschieters naar boven en beneden. In Zuid-Duitsland zijn de prijzen behoorlijk hoger. Daar wordt af en toe zelfs de 50 cent aangetikt, maar dus in een dunne markt. Room is vrij stabiel op ongeveer 5.100 euro per ton.

Prognose: weiproducten duurder, rest stabiel.

Beheer
WP Admin