AlgemeenMarktanalyse

Eurocrisis drukt leenkosten agribusiness

De eurocrisis heeft tenminste één duidelijk voordeel: de rentes dalen.

De Euribor 3 maanden, vaak een referentie bij zakelijke leningen, is in een week tijd 0,1 procentpunt gedaald tot 1,535 procent vrijdagochtend. De rente ligt daarmee op het laagste niveau sinds eind juni. De Euribor is niet alleen vaak een referentie bij bestaande, maar wordt door banken ook vaak vertaald in nieuwe leenproducten. Dat de rente nu een week licht daalt, is een trendbreuk. Al het hele jaar zijn wekelijks stijgingen van de rente te noteren. Dat komt omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie in bedwang probeerde te behouden door de rente die het commerciëlen banken berekend te verhogen. De rente staat overigens op een laag niveau van 1,5 procent.

De verwachting was dat de ECB deze renteverhogingen door zou zetten in juli. Dat is echter niet gebeurd. De ECB vreest dat het verhogen van de leenkosten van banken de kwakkelende economie schade kan toebrengen. De onrust is toegenomen door angst dat Italië verdrinkt in een zee van schulden, terwijl Spanje en Frankrijk aanlopen tegen grote overheidstekorten.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet verwacht dat de inflatie de komende tijd duidelijk boven de 2 procent blijft. De ECB wil een inflatie op of net onder de 2 procent. Trichet gebruikte niet de termen ‘verhoogde waakzaamheid’ waardoor een renteverhoging volgende maand niet wordt verwacht door analisten.

De euro is door de onrust in waarde ten opzichte van de dollar gedaald tot het laagste niveau sinds half juli. Tegenover het pond is de koers stabiel terwijl de euro waarde won tegenover de Russische roebel. De roebel daalde plots hard vanwege de dalende prijzen voor olie en in mindere mate gas, waar Rusland economisch erg van afhankelijk is.

De kans is reëel dat de euro in het vierde kwartaal duidelijk zal verharden, al is het volgens de meeste banken wel onzeker. De Amerikaanse Federal Reserve, een privaat stelsel van centrale banken, heeft aangekondigd de kortlopende rente op het huidige en historisch lage niveau te houden tot tenminste halverwege 2012.

Door het verschil in rentebeleid komen in de VS meer dollars ‘op de markt’ dan euro’s, waardoor de waarde van de dollar afneemt. Op zichzelf is dat nadelig voor de export van agrarische producten vanuit Nederland. Voedingsconcerns kunnen goedkoper granen en soja inkopen op de wereldmarkt omdat deze meestal in dollars worden verrekend.

Het Amerikaanse rentebesluit is niet onomstreden. Wanneer krediet in een economie langdurig erg goedkoop is, kunnen zeepbellen in de economie ontstaan. Ook kan een land lang vast komen te zitten op een laag renteniveau, zoals met Japan is gebeurd. Wanneer de economie niet aantrekt, is het politiek lastig de rente te verhogen en de economie verder te verzwakken.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin