<em>Foto: ANP</em> AlgemeenMarktanalyse

Euro wint aan waarde

De euro is de afgelopen week in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. De koers staat met ruim $1,13 op het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar.

Enkele maanden geleden werd in de markt nog gedacht dat de dollar en euro rond deze tijd gelijkwaardig zouden zijn. De dollar verliest waarde nu het uitzicht op langverwachte renteverhogingen in de VS lijkt te zijn verdwenen.

Zorgen over wereldeconomie

Uit stukken van de Amerikaanse centrale bank blijkt dat een renteverhoging voor april werd besproken maar afgekeurd vanwege zorgen over de wereldeconomie. De Chinese economie groeit langzamer dan voorheen en de Braziliaanse economie lijkt verder weg te zakken. Volgens de beleidsmakers geen goed moment om het voor Amerikaanse bedrijven duurder te maken geld te lenen.

Bovendien zou een renteverhoging de waarde van de dollar opvoeren. Een ‘hardere’ dollar komt Amerikaanse bedrijven slecht uit nu in Brazilië en China de munt door economische malaise onder druk komt te staan. Voor exporteurs in de eurozone is de dollarkoers een flinke tegenvaller, terwijl importeurs van olie en graan bijvoorbeeld juist opgelucht ademhalen.

Wisselkoersen andere munten lastig voor export

Het zit exporteurs überhaupt niet mee. Niet alleen de Braziliaanse en Chinese munt staan onder druk, dat geldt ook voor de Russische, Oekraïense en Argentijnse munt. Dichterbij huis wordt export naar de Britten bemoeilijkt door de verzwakking van het pond. De wisselkoers met het Britse pond staat zelfs op het hoogste niveau sinds augustus 2014. De verzwakking is gevolg van zorgen over een mogelijk Brits vertrek uit de EU.

De Amerikaanse bank Citigroup denkt dat de dollar uiteindelijk weer terrein zal winnen ten opzichte van de euro. De Amerikaanse economie staat er volgens Citigroup fundamenteel beter voor.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

ECB-voorzitter Mario Draghi. Foto: ANP AlgemeenMarktanalyse

Euro wint aan waarde

De euro sloot woensdag af op een wisselkoers van $1,13. Daarmee lag de waarde van de ‘eenheidsmunt’ op het hoogste niveau sinds oktober 2015.

De waarde van de euro steeg mede door een speech van Mario Draghi. De Italiaanse voorzitter van de Europese Centrale Bank beloofde zijn toehoorders bij de Bundesbank dat de inflatie koste wat kost bestreden zal worden.

‘Wereldwijde krachten’ houden inflatie laag

Op zichzelf kan de uitspraak worden uitgelegd als een belofte de rente nog verder te verlagen, dan wel nog meer obligaties van bijvoorbeeld noodlijdende bedrijven of overheden te kopen. Dergelijk monetair beleid leidt normaal gesproken juist tot een daling van de euro. Maar Draghi voegde aan de belofte de inflatie te bestrijden toe, dat de inflatie door ‘wereldwijde krachten’ laag wordt gehouden.

Denk daarbij aan de oliemarkt en groeivertraging in bepaalde opkomende economieën, zoals Rusland en Brazilië. Draghi ziet deze factoren blijkbaar als tijdelijk fenomeen. Als markten wereldwijd normaliseren, zal de inflatie langzaam maar zeker oplopen. In de markt wordt aan de opmerkingen van Draghi in elk geval op de korte termijn een stijgende waarde van de euro gekoppeld.

Euribor daalt verder

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is ondertussen verder gedaald tot -0,175 procent. Voor de korte termijn houdt vrijwel niemand rekening met een stijging van het interbancaire rentetarief, vaak referentie bij leningen.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.