AkkerbouwMarktanalyse

Eerste frites notering Emmeloord €15-18

Telersvereniging VTA kwam vorige week met de eerste notering voor fritesgeschikt stevig uit de bus. De eveneens gegeven exportprijs stond nog veel hoger, met een bandbreedte van € 18,00 tot 21,00. Voor de industrie bestemde ondermaat staat volgens de VTA op een prijs in de orde van grootte € 4,50 tot € 6,00 maar die moet echt worden gezien als indicatie.
Naar schatting zat begin vorige week gemiddeld 15 tot 20% van de Nederlandse aardappeloogst in de grond. Dat zal nu 10% zijn. Het is echter net als bij de uien dat juist de lastig te bewerken percelen nog niet gerooid zijn. Van het gewas dat daar vanaf komt is kwalitatief niet veel goeds te verwachten.
Emmeloord noteerde vandaag voor het eerst de fritesgeschikte aardappelen. De beurs kwam uit op gemiddeld €16,50. De exportnotering was €18,00 tot €20,00. Dat is dus geheel in overeenstemming met de VTA-noteringen. Het niveau ligt aanzienlijk boven november vorig jaar, toen het seizoen begon met prijzen rond € 8 voor fritesgeschikt Nederlandse kwaliteit. De stemming is vast. De ontwikkeling van de eerder gestarte prijsnoteringen van PCA en Belgapom is minder voortvarend, maar is beïnvloed door enerzijds natuurlijk de aard van de meer op Bintje gerichte markt en de extra af land aanvoer van de afgelopen weken in België. Deze verliest nu zijn drukkend effect op het prijsniveau. PCA liet dinsdag onveranderd aantekenen. Nu de rooiperiode op zijn eind loopt keert de rust terug op de termijnmarkt, dat wil zeggen qua volume transacties. Het prijsniveau voor het aprilcontract 2011 blijft op het hoge peil van de afgelopen weken, van ca. € 25 en hoger.

Prognose: Prijs stijgt

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin