RundveeMarktanalyse

Dure soja maakt bostel prijziger

De prijs van bierbostel is bij een aantal fouragehandelaren verhoogd, onder invloed van de gestegen prijzen voor eiwithoudende voeders, in het bijzonder de snel duurder geworden soja.

Dezelfde invloed zorgt dat de afzet van bierbostel toch flink doorloopt. De marktprijs bedraagt inmiddels ongeveer 90 procent van de voederwaardeprijs. Dat is weliswaar nog beneden de grens van 100 procent, maar aan de hoge kant in vergelijking met bijvoorbeeld Corngold of voeraardappelen. De aanvoer is bovendien voldoende voor de vraag. Bij prijsbeoordeling past het wel om rekening te blijven houden met doorvoerkorting en kwantumkortingen.

Tarwegistconcentraat is nauwelijks of niet verkrijgbaar als gevolg van productiestop bij ethanolfabrieken. De sterk gestegen graanprijs maakt de productie onrendabel als gevolg van te hoge grondstofkosten. Tarwe kost deze dagen al ca. 40 procent meer dan in het begin van het jaar.

De eerste volumes stro van de nieuwe oogst komen nu op de markt, in eerste instantie uit Frankrijk. De prijzen hangen rond de €140 per ton. Erg bepalend voor het prijsverloop vanaf nu is het weer. Er is in Europa zoveel regen gevallen dat er moeilijk geoogst kon worden. De combines moeten wel het land op kunnen. Na deze warme en droge week lijkt er weer neerslag te komen.

Goede snijmais voor de kuil kost 60 to 65 euro afhankelijk van kwaliteit en drogestofgehalte.

Prognose: prijzen stabiel tot stijgend

Beheer
WP Admin