Duitse varkensprijs zakt verder weg - Foto: RBI VarkensMarktanalyse

Duitse varkensprijs zakt verder weg

De Vereinigungspreis is met 3 cent gedaald naar €1,52 per kilo geslacht gewicht. Het is de vierde week op rij dat de prijs daalt.

In totaal is in dat tijdsbestek 20 cent van de prijs afgegaan. Vion Duitsland en Tönnies zakken met hun varkensprijs mee.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is nog altijd ruim in de Duitse markt. Slachterijen zetten de markt onder druk en dat zorgt voor onrust. Vleesvarkenshouders willen snel leveren om prijsdalingen voor te zijn, maar dat werkt averechts. De slachthuizen moeten varkens doorschuiven in de slachtprogramma’s. Het aanbod is nog altijd groter dan de vraag, al neemt het aanbod wel wat af.

Bijna 1,04 miljoen Duitse varkens geslacht in week 41

Dat het aanbod groot is blijkt ook uit de slachtcijfers. In week 41 werden 1.037.268 varkens geslacht in Duitsland, blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie. Het gemiddelde slachtgewicht lag op 96,3 kilo. Tegenover het ruime aanbod aan varkensvlees, staat een moeizame afzet. Zowel op de exportmarkten als de binnenlandse handel lopen verkopen stroef.

Nederlandse prijzen dalen

De negatieve tendens in de varkensmarkt is ook in Nederland zichtbaar. Het aanbod is aan de ruime kant, terwijl de opbrengsten uit de vleeshandel nog altijd tegenvallen bij de slachterijen. Van Rooi verlaagde zijn varkensprijs met 3 cent naar €1,50 per kilo. Compaxo hanteert nu ook €1,50 per kilo na een daling van 4 cent.

In de Nederlandse markt staan vooral de afzet van hammen, schouders en nekken onder druk. Daardoor verlaagde Vion zijn varkensprijs aan het begin van de week al met 5 cent naar €1,51 per kilo.

Voor de komende weken wordt een stabilisatie van de Duitse markt verwacht. Het aanbod neemt verder af en daardoor hoeven de noteringen niet verder te zakken. De Nederlandse prijzen zullen hier waarschijnlijk niet tot weinig van afwijken.

Prognose: stabilisatie.

Hoe krijg je grip op voerkosten in de varkenshouderij? Op 7 november organiseren Boerderij en Pig Progress een webinar over dit onderwerp. U kunt gratis meekijken, gewoon vanuit huis. Meld u hier aan!

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.