VarkensMarktanalyse

Duitse varkensprijs fors omlaag

Het Duitse vleesconcern Tönnies verlaagt zijn varkensprijs tot en met komende woensdag met 4 cent naar €1,32 per kilo geslacht gewicht exclusief btw.

Dat is het laagste niveau sinds de Duitse dioxine-crisis van begin 2011. Toen belandde de Tönnies-notering op een historisch dieptepunt van €1,12 per kilo.

Die prijsval van deze week komt bovenop de daling van 4 cent van vorige week. De vrees is dat Nederlandse slachterijen de Duitse prijsdaling volgende week volgen. Samen met de relatief dure biggen van vier maanden geleden maken vleesvarkenshouders zo’n €20 tot €25 verlies per afgeleverd dier.

De forse daling van de varkensprijs is een ramp voor zowel vleesvarkenshouders als vermeerderaars volgens vice-voorzitter Eric Douma van de LTO-vakgroep Varkenshouderij. “Eerder dit jaar zag je dat of vleesvarkenshouders of vermeerderaars het even wat beter hadden. Nu zijn zij beiden aan de beurt met slechte prijzen. Hun buffers zijn niet riant. De afname van het aantal varkensbedrijven gaat daardoor snel”, stelt hij. “Als we hiervoor een aantal goede jaren hadden, sta je er anders voor. De huidige prijsdaling maakt je wel zenuwachtig.”

Varkenshouders komen in liquiditeitsproblemen door de forse daling van de prijzen, volgens vicevoorzitter Theo Duteweerd van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). “Normaal gesproken hebben zij een goed derde kwartaal. Dat moet de mindere resultaten van de rest van het jaar compenseren. Dit jaar is dat niet het geval”, constateert hij. Beide vicevoorzitters van zowel LTO-vakgroep als de NVV kunnen niet zeggen hoeveel varkensbedrijven in financiële problemen zitten of komen.

Of de varkensprijs tot eind dit jaar op het huidige niveau kan blijven, is nog maar de vraag.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

VarkensMarktanalyse

Duitse varkensprijs fors omlaag

De Duitse varkenshoudersorganisatie Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verlaagt haar varkensprijs deze week met 4 cent naar €1,36 per kilo. Dat is €0,36 minder dan een jaar geleden. De prijzen van de Duitse slachterijen Tönnies en Vion waren nog niet bekend.

De forse prijsdaling is heel ongebruikelijk in november. Normaal is dat de slachtmaand bij uitstek, waarin de varkensprijs goed zou moeten zijn. Dat is dit jaar niet het geval.

Slachterijen in Denemarken, Duitsland en Nederland verwerken wel volop vleesvarkens, maar de opbrengst van varkensvlees daalt. Het vleesvarkensaanbod is nog groter dan de vraag.

Het grote probleem voor de slachterijen is de afzet van hun varkensvlees. Rusland zit sinds eind januari op slot voor varkensvlees uit Europa. Daardoor daalde de Europese varkensvleesuitvoer in de eerste negen maanden met 7,2 procent naar 2,12 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de Franse export naar landen buiten Europa daalde (min 9,2 procent) naar 74.200 ton. Denemarken wist de schade nog enigszins te beperken met een daling van 4,2 procent naar 377.000 ton in de eerste acht maanden.

December is ook geen goede maand voor de varkensprijs. De meeste Europese vleesbedrijven gaan minder slachten over ruim drie weken. In de kerstweek zullen zij nauwelijks open zijn, omdat de kerstdagen op donderdag en vrijdag vallen. Consumenten eten in december ook nog minder varkensvlees dan gebruikelijk, omdat zij meer zoetigheid kopen. “De varkensprijs gaat dan nog verder dalen”, stelt voorzitter Cees Oostrom van Vee&Logistiek Nederland. Varkenshouders verliezen zo’n €20 per afgeleverd dier.

Prognose: prijs gelijk.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

VarkensMarktanalyse

Duitse varkensprijs fors omlaag

Duitse slachterijen en de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verlagen hun varkensprijzen vandaag met 9 cent naar € 1,46 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij exclusief btw. Dat is nog maar 11 cent per kilo meer dan een jaar geleden. De forse prijsverlaging is een gevolg van een redelijk ruim aanbod van vleesvarkens in Duitsland. Bovendien loopt de afzet van varkensvlees slecht.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin