AlgemeenMarktanalyse

Druk op kaasmarkt blijft zorgen baren

De markten voor de meeste zuivelproducten zijn weer in de plus, maar de markt voor het voor Nederland belangrijkste zuivelproduct, kaas, ziet er nog niet goed uit.

De prijs voor foliegerijpte kaas schommelt momenteel rond de € 3,10 per kilo. Dat is behoorlijk minder dan in de afgelopen maanden. Daarbij blijven de prijzen voor foliekaas en ook Maasdammer onder druk staan. Ook vinden er nog steeds stuntverkopen plaats, die verdere druk op de prijzen zetten. Hoopgevende signalen dat het snel anders wordt, zijn vooralsnog niet te bekennen.

De kans is groot dat als gevolg hiervan voorschotprijzen van zuivelverwerkers lager worden. De betere resultaten afkomstig van andere marktsegmenten zullen dit nauwelijks kunnen veranderen.

Toch: met de boterprijzen gaat het crescendo. Nog even en het in het najaar van 2007 bereikte record van  4.370 euro per ton wordt gebroken. Room gaat over de 5.000 euro per ton. Op de markt voor melkpoeders gaan de prijzen minder hard omhoog, maar prijsstijgingen spelen daar ook. Vooral de prijzen van mageremelkpoeder gaan omhoog. Dit komt vooral door de Algerije-tender. Naar verwachting zal de EU hiervoor vooral het magere melkgedeelte leveren, terwijl Nieuw-Zeeland vollemelkpoeder levert. Die kan dat goedkoper dan de EU.

De vraag vanuit de EU zelf speelt een minder grote rol bij de prijsvorming. Poederfabrieken draaien weliswaar op vrijwel volle capaciteit, maar toch wordt er volgens marktpartijen vrij weinig gehandeld.

De combinatie van goede poederprijzen en een grote verwerking zorgt er voor dat de grote hoeveelheden spotmelk van dit moment toch voor vrij hoge prijzen wordt verhandeld. De spotmarkt is stabiel hoop op 36 cent.

Prognose: lagere kaasprijzen.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin