Foto: ANP AlgemeenMarktanalyse

Dieselprijs van € 1,10 ligt in het verschiet

De dieselprijzen koersen hoger en hoger. Wekelijks komt er weer iets bovenop de prijs. Het eind lijkt nog niet in zicht en daarmee komt een prijs van € 1,10 per liter exclusief btw nadrukkelijker in beeld.

Een blik op de dieselprijzen in de afgelopen tien jaar leert dat prijzen van € 1,10 exclusief btw zo’n beetje wel de bovenkant in de markt vormen. Of dat nu ook het geval is, moet nog blijken. Wat wel duidelijk is, is dat de prijzen al een heel eind die richting op gaan.

Sinds november is de dieselprijs met een stevige klim van een bergetappe bezig. Niet eerder is de lijn omhoog zo lang zo steil. Dat komt natuurlijk door het bijzondere verloop van de prijzen in verband met de coronamaatregelen in het afgelopen jaar. Dat maakt het ook lastig te voorspellen of het plateau waarop de klim eindigt zich aan het ‘normale’ patroon houdt.

Bij inkoopcollectief Farmers4all is de dieselprijs inmiddels gestegen naar zo’n € 1,07 per liter, exclusief btw bij levering van een hoeveelheid van 4.000 liter of meer. Bij LTO Ledenvoordeel rekent men voor eenzelfde hoeveelheid een cent meer, bijna € 1,08 per liter. Bij kleinere hoeveelheden moeten inmiddels al prijzen worden betaald die boven de € 1,10 per liter liggen.

Oplopende olieprijzen

De stijgende dieselprijs is een direct gevolg van steeds oplopende olieprijzen. Na het dramatische dieptepunt vorig jaar april is de notering van Brent-olie inmiddels gestegen tot boven de $ 75 per vat van 159 liter. Het aantrekken van de economie nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld, voedt het idee dat de olieprijzen verder gaan stijgen.

Zakenbank ABN Amro constateert bovendien dat het positieve sentiment op de aandelenbeurzen de olieprijs ondersteunt. De bank gaat ervan uit dat hierdoor de olieprijs verder zal stijgen naar tenminste € 78 per vat. Olieproducerende landen in Opec-verband zijn volgens de bank terughoudend in het opvoeren van hun productie en daardoor stijgt de olieprijs meer dan eerder gedacht.

Prognose: prijzen stijgen nog wat verder.

Reacties

Beheer
WP Admin