AkkerbouwMarktanalyse

Daling suikerprijs voorlopig gestopt

De daling van de suikerprijs is tot stilstand gekomen. De oogsten in India en Thailand vallen tegen, beide grote producenten. Op de termijnmarkt in Londen sloot het contract voor levering in december maandag op $582,10 per ton suiker. In drie dagen steeg de notering voor het decembercontract met 12 dollar.

In India is de laatste maanden tijdens de moesson weinig regen gevallen. De suikerproductie wordt dit seizoen 2012/2013 geschat op 24 miljoen ton, 2 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Persbureau Reuters meldt dat suikerproducenten in India zo’n 450.000 ton ruwe suiker hebben gekocht in Brazilië. Het is de eerste keer in twee jaar dat India suiker importeert. Het land is de grootste verbruiker in de wereld en de tweede producent na Brazilië. Ook in Thailand, de één na grootste exporteur na Brazilië, valt de suikerproductie tegen.

Dat de suikerprijzen toch zo’n 80 tot 100 dollar per ton onder het niveau van vorig jaar liggen komt doordat Rusland en China veel suiker produceren. Daardoor importeren die landen minder dan in voorgaande jaren. China importeerde vorig seizoen 3,3 miljoen ton suiker, meldt de International Sugar Organization. Dat zakt dit seizoen naar 2 miljoen ton.

Marktbureau Charnikow schat de wereldproductie in het huidige seizoen 2012/2013 op 180,6 miljoen ton, waarvan 37,4 miljoen ton uit suikerbieten en 143,2 miljoen ton uit suikerriet. Dat is weliswaar 0,4 miljoen ton lager dan de prognose in mei. Maar de productie is ruim 7 miljoen ton groter dan het verbruik van 173 miljoen ton. Daardoor groeien de voorraden. Dat houdt de suikerprijs in toom.

Prognose: markt is stabiel

Beheer
WP Admin