AkkerbouwMarktanalyse

Buien belemmeren oogst vroege aardappelen

De talrijke buien die deze zomer over Nederland trekken, belemmeren de oogst van vroege aardappelen. Tussen de buien door proberen de telers zo goed en kwaad mogelijk de knollen uit de grond te krijgen. Maar al met al valt niet mee, blijkt wel uit de aanvoer van aardappelen op de veiling van Alvantho in Sint Annaland.

In de afgelopen week bleef het aanbod voor de klok in Sint Annaland steken op 349 ton. Daarmee was de klokaanvoer bijna 150 ton kleiner dan de voorafgaande week. Ook de buien van afgelopen weekend en van maandagmiddag missen hun uitwerking niet in het aardappelaanbod. Maandag bleef de aanvoer op de veiling steken op zo’n 50 ton. Op dinsdag kwam er iets meer voor de klok, maar met 70 ton bleef deze hoeveelheid ook erg klein.

De vraag naar vroege aardappelen is overigens op dit moment ook niet zo groot. Dat heeft vooral te maken met het feit dat veel mensen op vakantie zijn. Doordat het aanbod echter heel klein uitvalt, blijven de prijzen goed op niveau. Voor Doré wordt begin deze week tussen de 35 en 38 cent per kilo betaald. Daarmee liggen de prijzen op het dubbele van het niveau dat een jaar geleden op de klok werd behaald. Vorig jaar bleven de prijzen van Doré in deze week steken op 17 tot 18 cent per kilo.

Voor Frieslanders wordt op de klok bij Alvantho 16 tot 19 cent per kilo betaald. De grove sortering noteert daar 35 tot 40 cent. Bij The Greenery blijven de prijzen van de consumtpiemaat begin deze week steken op 11 tot 12 cent per kilo, terwijl de notering van de grove maat is gezakt naar 20 tot 24 cent per kilo.

Op de Belgische veiling REO bleef het aanbod maandag steken op minder dan 30 ton. De prijs herstelde weer wat naar zo’n 16 cent per kilo. De hoofdmoot op deze veiling bestaat uit grove witte Eerstelingen, waarvoor maandag gemiddeld 17,6 cent per kilo is betaald. Begin vorige week kwam de gemiddelde prijs op REO maar amper boven de 10 cent per kilo uit.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin