AkkerbouwMarktanalyse

Boerderij.nl – Granenmarkt blijft kwakkelen

Het is rustig op de markt voor de granen. Na enkele weken van lichte prijsstijgingen noteren de groothandelsprijzen in Rotterdam weer wat lager. De prijs voor EU-voertarwe ging omlaag van €221 naar €216; de prijs van voertarwe van €223 naar €217. De gerstprijzen zakken iets minder hard, maar liggen ook enkele euro’s lager. De telersprijzen op de beurzen van Groningen en Goes zijn over de hele linie gelijkgebleven, met een prijs van tarwe net boven of net onder de €200. De prijsdalingen volgen op enkele weken van verhogingen die niet strookten met internationale prijsontwikkelingen.
De graanmarkt heeft zich de afgelopen tijd vooral laten leiden door sentiment. Ook nu dragen de positieve verwachtingen over de nieuwe graanoogst daar aan bij. Zo voorziet de wereldvoedselorganisatie FAO een graanproductie (inclusief rijst) van 2.192 miljoen ton dit jaar. Dat is 3,8 % meer dan vorig jaar. Vooral de tarweproductie stijgt fors naar een record van 658 miljoen ton. Door een lager verbruik nemen de voorraden met 16 % toe. Na dit nieuws is het niveau van de beurs in Chicago verder weggezakt.
De mengvoerindustrie maakt geen haast met het inkopen van granen. Die industrie lijkt redelijk voorzien van graanvoorraad en wil profiteren van de dalende tendens.
De komende weken blijft de graanmarkt waarschijnlijk doorkwakkelen. De ontwikkeling van het nieuwe gewas kan, afhankelijk van het weer, nog alle kanten op en is mede bepalend voor de prijsvorming.

Prognose

gelijk of een fractie lager

Beheer
WP Admin