AkkerbouwMarktanalyse

Boerderij.nl – Graanspeculanten zorgen voor onrust

Dat de graanprijzen bepaald worden door de beleggers en speculanten is de deze week weer bewezen. Gingen de voorgaande weken de noteringen in zowel Chicago en Parijs sterk omhoog, deze week zakten de noteringen weer net zo snel. Duidelijk aanwijsbare redenen voor deze daling – anders dan de blijkbaar meevallende droogte in de VS – zijn niet te vinden. De vertraging in de tarweoogst in Australië en Argentinië heeft geen prijsopdrijvend effect gehad. Effectieve handel is nog steeds matig. Grote afnemers hebben zich al maanden geleden ingedekt en zullen naar verwachting niet voor maart op de markt actief zijn.
Omdat de beurzen in Nederland enigszins achterliepen door de feestdagen in december is de notering deze week wel gestegen als reactie op de grote stijgingen op de internationale beurzen in de weken daarvoor. Rotterdam noteerde €252 voor een ton tarwe, een stijging van €6 ten opzichte van de vorige notering van medio december. Deze stijging is gematigder dan verwacht mocht worden. Deze week zal ongetwijfeld een lagere notering opleveren
Parijs noteerde deze week voor de levering in deze maand ruim €15 minder dan een week eerder en staat op zo’n €247. De maart- en mei-leveringen zitten nu ruim onder de €250. De nieuwe oogst 2008 zakt richting de €200.
Opvallend is dat de lage wereldvoorraad er toe heeft geleid dat alleen de VS en de EU nog echte vrije handelsblokken zijn. Alle andere landen hebben door hoge heffingen of strenge uitvoerregels de export van graan min of meer onmogelijk gemaakt.

Prognose:

Dalend.

Beheer
WP Admin