AkkerbouwMarktanalyse

Boerderij.nl – Druk in aardappelsector neemt toe

De druk op de aardappelsector begint wat op te lopen. Weliswaar blijven de noteringen op de verschillende beurzen min of meer op peil, maar de vraag naar aardappelen is momenteel gering.
De beurs van Emmeloord noteerde deze week €9,00 voor fritesgeschikt 360 OWG. Dat is €0,12 minder dan de week daarvoor. De beurs in Goes moest eveneens een klein stapje terugdoen. Daar kwam de notering uit op €8,20 voor fritesgeschikt 35+. Toch is het de laatste weken de notering iedere week wat lager.
De PCA-notering is in de afgelopen vijf weken teruggelopen met €1 en staat nu op €8.
Toch is de vraag gerechtvaardigd of de huidige noteringen wel een juist beeld van de markt weergeven.
Was een maand geleden de algemene stemming een positieve langzamerhand begint er wat onrust te ontstaan op de markt. Heel goede kwaliteit aardappelen zijn nog steeds gevraagd. Maar de net wat mindere kwaliteiten zijn moeilijk aan de markt te brengen. De reden hiervoor is dat er nauwelijks vraag vanuit de industrie is, de gecontracteerde partijen zijn voldoende om aan de vraag te voldoen. Ook de export vertoont een bijzonder uiterst flauw beeld. De vraag uit Afrika is teruggelopen en de concurrentie van Frankrijk als exporteur van aardappelen is momenteel groot. Toch zorgen de beursnoteringen nog voor de nodige rust op de markt. Als de prijzen sterk zouden dalen zou het huidige areaal weleens sterker kunnen teruglopen dan de nu verwachte 3-4 %. Zeker nu het pootgoed ook nog eens erg duur is, vragen telers zich af hoe ze het beste hun percelen kunnen invullen.

Prognose:

Dalend.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin