AkkerbouwMarktanalyse

Boerderij.nl – Discussie oogstverwachting granen

De oogstprognose voor graan is deze week naar boven bijgesteld. De Europese Commissie gaat nu uit van een totale oogst van 293,2 miljoen ton. In maart ging de Commissie nog uit van een totale oogst van 284,7 miljoen ton. De huidige oogstverwachting ligt nu 13,7 % hoger dan de geoogste hoeveelheid graan in het afgelopen jaar toen 257,7 miljoen ton van het land kwam. Het totale areaal zal dit jaar zo’n 5 % groter zijn dan vorige jaar en uitkomen op 59,9 miljoen hectare.
Voor Nederland verwacht de Europese Commissie een oogst van bijna 2 miljoen ton graan – onder andere 1,4 miljoen ton tarwe en 0,3 miljoen ton gerst. Hiermee zal de opbrengst met 300.000 ton stijgen ten opzichte van afgelopen jaar. De verwachte areaaluitbreiding is voor dit jaar 22.000 hectare en zal daarmee uitkomen op 245.000 hectare.
De nieuwste cijfer van de Europese Commissie worden niet door alle lidstaten gedeeld. Met name Frankrijk, Italië en Duistland vinden de prognose te optimistisch omdat de weersomstandigheden niet optimaal zijn. De voorzitter van het Nederlandse Comité van Graanhandelaren, Anne Broekema, sluit zich hierbij aan. Hij vindt het erg vroeg voor een goede oogstprognose. Ondanks dat er meer graan ingezaaid is en het groeiseizoen in Nederland goed gestart is, moet afgewacht worden hoe de kwaliteit zal zijn volgens de Comite-voorzitter. Ondertussen gaan de graannoteringen verder naar beneden. Rotterdam leverde €9 in en kwam uit op €201. Alle internationale markten gaven terrein prijs.

Prognose:

Dalend

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin