AkkerbouwMarktanalyse

Boerderij.nl – Aardappelexport valt stil, prijzen relatief hoog

De beurzen laten ook deze week dezelfde tendens zien als de voorafgaande weken. Langzaamaan zakken de noteringen voor de aardappelen weg. De beurs in Goes kwam voor zowel fritesgeschikt als voor export €0,25 lager uit dan een week eerder. Beide noteringen kwamen uit op €9,00-€10.00. Emmeloord noteerde eenzelfde daling. De fritesgeschiktnotering kwam uit op €8,75-€9,75, dat is €0,25 lager dan een week eerder. Ook nu was er geen exportnotering omdat er te weinig handel was. De groothandelsprijs voor export in Rotterdam zakte met €0,50 naar €12,00-€13,50.
Opmerkelijk is overigens dat de noteringen niet een weerslag lijken te zijn van de werkelijke handel. Volgens verschillende handelaren vindt in de praktijk de handel plaats op lagere prijsniveaus en wordt de beursnotering kunstmatig hooggehouden.
Normaal gesproken zijn de maanden mei en juni een drukke exportperiode. Dit jaar is dat anders, de export lijkt compleet opgedroogd te zijn. Een reden hiervoor is de grote aardappeloogst van dit seizoen. In de afgelopen jaren waren importlanden vaak aangewezen op Nederlandse aardappelen in dit jaargetijde omdat in omringende landen niets te krijgen was. Nu zijn er voldoende aardappelen en is de concurrentie groot. Importeurs ‘shoppen’ voor de laagste prijs. Door de wegvallende export moet de afzet van de industrie komen. Door de goede opbrengsten is het aan die kant ook erg rustig. Langzamerhand ontstaat er dan ook meer nervositeit onder telers die nog voorraden hebben liggen over de afzetmogelijkheden.

Prognose:

Dalend

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin