AlgemeenMarktanalyse

Bodem lijkt in zicht op zuivelmarkt

Afgaande op de resultaten van de Fonterra-veiling van eerder deze week lijkt een voorlopige bodem op de zuivelmarkt in zicht.

De zuivelprijzen op wereldmarktniveau dalen nauwelijks meer. Zuivelbedrijven en handelaren putten hier enige hoop uit, maar zien de EU-zuivelprijzen ondertussen nog wel verder dalen.

Het probleem op dit moment is dat er nog steeds weinig vraag is naar zuivelproducten. Veel verkopers hebben nog maar weinig contracten in hun orderboek staan voor de komende maanden. Het is natuurlijk vakantietijd, maar veel grote voedingsmiddelenbedrijven en supermarkten zijn behoorlijk afwachtend. Ze willen eerst weten welke kant de markt opgaat: gaat die echt weer omhoog of zetten de prijsdalingen door? Toch moeten ze hun posities wel een keer afdekken. De handel put hoop uit het feit dat het Duitse Aldi pas weer een botercontract heeft afgesloten voor twee maanden in plaats van één maand, zoals de laatste tijd.

De boternoteringen gingen ondertussen ook deze week weer iets onderuit, evenals de poedernoteringen. Het veiligste product is kaas. Relatief gezien is het prijsniveau daarvan het beste, maar dat kan alleen zo blijven als de productie binnen de perken blijft. Daarom gaan diverse bedrijven toch weer mageremelkpoeder en boter produceren, maar dat kan ook niet onbeperkt.

Probleem is dat in de huidige omstandigheden het aanbod van melk in de EU te groot is om goed te kunnen verwaarden, maar die situatie kan snel omslaan. Gevolg van de huidige situatie is dat de markt voor vloeibare producten zoals concentraat en room, en voor rauwe melk ook onder druk staat. Het wachten is op het einde van de vakanties en het moment dat grote afnemers hun posities weer moeten afdekken.

Prognose: lichte prijsdalingen.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin