AlgemeenMarktanalyse

Beurzen in mineur door hoge Amerikaanse schuld

Beleggers gooien goeddeels de handdoek in de ring. Beurskoersen dalen omdat in de VS nog steeds geen akkoord is gesloten over een schuldplafond voor de overheid.

Of investeerders na de publicatie van een nieuw reddingsplan voor Griekenland het vertrouwen in de Eurozone weer herwinnen, valt ook nog te bezien. De agrarische grondstofmarkten zijn momenteel te wispelturig voor een duidelijke rol op de aandelenbeurzen.

Positieve uitzondering op AgD-Index is vooral Case New Holland (CNH Global). De Amerikaanse machinebouwer bleek het afgelopen kwartaal, net als in de acht kwartalen ervoor, beter te hebben gepresteerd dan analisten hadden verwacht. De winst is ten opzichte van een jaar geleden verdubbeld en de omzet is 24 procent gestegen. De winst kwam 40 procent hoger uit dan de meeste analisten hadden verwacht.

Analisten van Morning Star stellen vast dat CNH Global marktaandeel heeft gewonnen in Noord-Amerika en mogelijk Zuid-Amerika. Deze winst is dus deels het verlies van concurrenten als John Deere en Agco (moederbedrijf Valtra, Fendt en Massey Ferguson). Analisten denken dat net als vorig jaar vooral John Deere terrein verliest.

Waar het aandeel John Deere de laatste maanden kwakkelt tussen de 80 en 81 dollar won het aandeel CNH Global zo’n 10 procent. CNH Global denkt dat de winst over het hele jaar 15 tot 20 procent zal groeien, terwijl eerder is uitgegaan van 10 procent.

CNH Global baseert zijn verwachting op de gedachte dat gewasprijzen meer zullen stijgen dan de kosten die boeren maken, zoals de inkoop van zaaigoed, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

De resultaten van Pepsico vielen tegen. De Amerikaanse producent van onder meer chips en cola verlaagde bovendien de winstverwachting voor de rest van het jaar. De consument houdt volgens Pepsico de hand op de knip. Pepsico is gedwongen hogere grondstofprijzen door te berekenen aan de klant, wat leidt tot lagere verkochte volumes.

Op de resultaten van Nutreco werd lauw gereageerd.

xmlns:x=”urn:schemas-microsoft-com:office:excel”
>


4900;width:101pt’>


STIJGERS
& DALERS
 
x_str=”De belangrijkste koerswijzigingen van agriconcerns “>De belangrijkste
koerswijzigingen van agriconcerns 
in de
agd.media-index in procenten ten opzichte van
style=’mso-spacerun:yes’> de voorafgaande week.
Stijgers %
Case New Holland 10,6
Bongrain 4,0
Agco Corporation 3,4
Nutreco 1,7
ABF 1,5
   
Dalers %
Pepsico -6,8
Syngenta -4,3
Tyson Foods -3,8
JBS -3,5
Smithfield -2,9
Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin