VarkensMarktanalyse

Beursprijs biggen daalt met €0,50

De beursprijs voor biggen daalt deze week met €0,50 naar €24,00 per stuk. Dat is het laagste niveau sinds het najaar van 2011. Toen noteerde de DPP voor biggen 10 weken lang €22,00 per stuk. Begin december 2013 ging de DPP-notering op in de nieuwe Beursprijs.

Door de daling van de varkensprijzen met 4 cent per kilo in Nederland en Duitsland, zijn varkenshouders terughoudend met het opleggen van biggen. Als Nederlandse slachterijen hun Duitse concurrenten volgende week volgen met hun daling met enkele centen per kilo, verliezen zij volgende week zo’n €20 tot €25 per afgeleverd vleesvarken. Die dieren kostten vier maanden geleden als big rond €45 per stuk. De voerkosten zijn uitgekomen rond €70 en de overige kosten op €20 tot €25. Daarmee kost een volgende week afgeleverd vleesvarken €135 tot €140, terwijl de opbrengst na de prijsdaling rond €115 ligt.

Prognose: prijs gelijk

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

VarkensMarktanalyse

Beursprijs biggen daalt met €0,50

De definitieve beursprijs voor biggen daalt deze week met €0,50 naar €22,50 per stuk. Biggenhandelaren hadden deze daling vrijdagavond al verwacht. Ondanks de gelijkblijvende varkensprijzen loopt de afzet van biggen nog niet goed. Vleesvarkenshouders verliezen enkele dubbeltjes per kilo op hun afgeleverde slachtrijpe dieren.

Sommige vleesvarkenshouders leggen toch weer grote koppels biggen op. De vrije prijs zakt daardoor niet verder en blijft hangen op €27 per stuk. Met die notering krijgen vleesvarkenshouders de dieren in hun hokken voor rond €30. Daarbovenop komen nog de geschatte voerkosten van €65 en overige kosten van €25. Daarmee komt de kostprijs voor een vleesvarken rond half februari uit op €1,30 per kilo. Onder normale omstandigheden, dus zonder grenssluitingen of handelsbeperkingen, zou de opbrengst dan hoger moeten liggen.

Prognose: prijs gelijk

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin