Beleggers hopen op biedingenstrijd Syngenta AlgemeenMarktanalyse

Beleggers hopen op biedingenstrijd Syngenta

Het aandeel Syngenta is door hernieuwde interesse van Monsanto deze week opnieuw flink in waarde gestegen. Eerder meldde ChemChina zich bij Syngenta met een bod dat duidelijk boven een eerder bod van Monsanto lag. Beleggers hopen en speculeren op een biedingenstrijd.

Woensdag sloot Syngenta af op een koers van 387,5 Zwitserse frank en daarmee staat het aandeel op het hoogste niveau sinds 18 augustus.

Goedkopere middelen

De hernieuwde interesse van Monsanto kan bedoeld zijn om de prijs voor ChemChina hoger uit te laten vallen. ChemChina is op dit moment geen hele grote speler in de zaadveredeling en gewasbescherming, maar is wel eigenaar van Adama, een Israëlisch bedrijf dat producten maakt waarvan het patent is vervallen. In combinatie met het innovatieve Syngenta ontstaat een partij die zowel goedkopere namaak- als duurdere nieuwe producten aanbiedt. Een bedreiging dus voor Monsanto.

Terugval aandeel bij uitblijven concrete onderhandelingen

Als de interesse van Monsanto niet op concrete onderhandelingen uitloopt, kan het aandeel ook weer snel terugvallen naar de regionen waar het terecht kwam na een eerdere mislukte overnamepoging van Monsanto. Toen zakte het aandeel zelfs onder 300 frank. Monsanto won zelf te midden van de overnamestrijd ook enkele procenten terrein op de beurs. Het bedrijf uit St. Louis is groot in de maisteelt en scoorde door een enigszins optimistische maisprijsprognose voor volgend jaar bekend te maken.

Moeilijke markt voor agrarische grondstoffen en ethanol

De optimistische raming kon niet voorkomen dat beleggers weg lopen bij graanhandelshuis Archer Daniels Midland (ADM). Het aandeel ADM verloor ten opzichte van vorige week bijna 8 procent aan waarde. De moeilijke markt voor agrarische grondstoffen en ethanolmarkt eisen hun tol. Het aandeel sloot woensdag af op een koers van $37,41. JP Morgan Chase heeft het koersdoel verlaagd van $42 naar $38. Ook Citigroup en BMO Capital Markets verlaagden recent hun koersdoel maar nog wel een stuk hoger in dan JP Morgan Chase.

Südzucker verwacht betere resultaten

Het aandeel Südzucker is ondertussen opgeklommen tot het hoogste niveau sinds april 2014, toen het aandeel door de zwakke suikermarkt diep wegzakte. De bietenverwerker en voedingsfabrikant krikte deze week de prognose voor het eind februari eindigende boekjaar op, vooral vanwege de goede gang van zaken in het bio-ethanolsegment. Volgens de nieuwe donderdag gepubliceerde verwachting komt de omzet op €6,3 miljard tot €6,5 miljard. Beide cijfers zijn €100 miljoen hoger dan de prognose aan het eind van de eerste zes maanden.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin