PluimveeMarktanalyse

Basiscontractprijs een halve cent omlaag

Reclame-acties van supermarkten houden de prijzen van niet-contractgebonden vleeskuikens voor volgende week overeind op 86 tot 88 cent per kilo.

De afzet van vleeskuikens loopt goed, zolang de dieren levend tussen 2.000 en 2.300 gram wegen. Het vlees van die beesten willen afnemers graag hebben. Met reclame-acties bij supermarkten kopen consumenten in ieder geval grote hoeveelheden pluimveevlees. Dat vriezen zij vervolgens voor een deel in. Zodoende kopen zij in de weken na het stunten met de prijzen minder pluimveevlees.

Het vlees van vleeskuikens met incourante gewichten moeten pluimveeslachterijen invriezen. Daaraan bestaat helemaal geen behoefte bij afnemers. Zodoende daalt de basiscontractprijs volgende week met een halve cent naar 77,0 cent per kilo. Dat is dezelfde prijs als een jaar geleden.

Vleeskuikenhouders zijn dit jaar niet best begonnen. In de tweede week van vorig jaar steeg de basiscontractprijs voor vleeskuikens nog met een halve cent. Dit jaar is die notering in de eerste drie weken al gezakt met 1 cent per kilo.

Die prijsdaling is pijnlijk, omdat de voerkosten dit jaar hoger liggen dan een jaar geleden. Het LEI noteerde voor vorige maand € 40,20 pr 100 kilo. Dat is € 1,45 per 100 kilo meer dan eind 2010.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin