RundveeMarktanalyse

Aldi Nord kan wellicht helderheid geven

De boter- en roommarkt wacht gespannen af wat de uitkomst zal zijn van de onderhandelingen tussen Aldi Nord en de zuivelindustrie. Voor welke prijs zal de Duitse prijsvechter de komende tijd boter inkopen? De uitkomst van deze onderhandelingen kunnen waarschijnlijk weer enige richting geven aan de markt voor melkvet.

Nu wordt Poolse boter aangeboden voor net boven de € 3.000 per ton en is het product daarmee zelfs aardig goedkoper dan de doorgaans ook niet echt dure Nieuw-Zeelandse boter. Verse room kan worden gekocht voor € 3.600 euro of zelfs minder. Vorig jaar om deze tijd werd voor boter en room wel € 1.000 per ton meer betaald. Ook veel andere zuivelproducten zijn enorm in prijs gedaald in vergelijking met begin vorig jaar.

Zuivelhandelaren melden dat de eiwitproducten momenteel wel weer redelijk stabiel zijn geprijsd. Zo schommelt de prijs voor weipoeder al weer een tijdje rond de € 970 tot € 980 per ton. Foliekaas hangt rond de € 2,85 tot € 2,90. Bij boter echter lijkt er nog steeds geen goede bodem gevonden. Een betrekkelijk geluk is dat de afzet weliswaar niet geweldig loopt, maar ook niet stagneert.

De markt voor vloeibare producten heeft er nog enigszins baat bij dat er in Duitsland wel weer wat vraag is naar rauwe melk. Dat komt uiteindelijk omdat Italië zuivelproducten van boven de Alpen blijft vragen.

Aan de spotmelkprijs is die extra vraag nauwelijks te merken. De notering daalde weer, tot 28 cent, 11 of 12 cent minder dan begin vorig jaar.

Prognose: dalende markt

Beheer
WP Admin