AkkerbouwMarktanalyse

Afzet vroege aardappelen komt op gang

De afzet van vroege aardappelen van de nieuwe oogst richting de industrie begint nu duidelijk op gang te komen. De handel in aardappelen van de oude oogst is daarmee voorbij. De VTA maakte vrijdag geen notering voor fritesgeschikte aardappelen meer bekend omdat er maar weinig transacties in oogst 2011 zijn te vinden.

Vooralsnog zijn het vooral gecontracteerde aardappelen die op dit moment hun weg naar de industrie vinden. Maar de nieuwe oogst fritesaardappelen brengt nog niet die kilo’s die een jaar geleden werden gehaald. Dit heeft tot gevolg dat de geplande hectare snel geruimd zullen worden en er zodoende ook wat meer ruimte ontstaat voor de afzet van vrije aardappelen.

De aardappeltermijnmarkt in Hannover heeft nog geen duidelijke richting gevonden. De notering voor leveringsmaand april 2013 schommelt rond de 15 euro per 100 kilo. Aan het begin van de afgelopen week was de stemming uit de markt verdwenen en zakte de notering plots naar €14,60 euro. Dat betekende een daling van €1,10 ten opzichte van de slotnotering van de voorafgaande week. Daarna krabbelde de handel in Frankfurt weer wat op en dat resulteerde vrijdag in een slotkoers van €15,50 per 100 kilo. Daarmee is de aardappelhandel veel beter geluimd dan een jaar geleden. Vorig jaar kelderde de handel in aprilcontracten op de termijnmarkt eind juli door de grens van 10 euro, om er daarna nooit meer bovenop te komen.

Belgapom noteert voor vroege aardappelen 1 euro per 100 kilo lager dan een week geleden op €8,50 per 100 kilo. Daarmee verloopt de prijsontwikkeling in de daghandel ook veel beter dan een jaar geleden. Eind juli vorig jaar zakte de prijs van vroege aardappelen naar 5 euro per 100 kilo. In augustus daalde de prijs al rap tot amper 3 euro.

Prognose: afhankelijk van het weer stabiele tot iets lagere prijzen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin