AkkerbouwMarktanalyse

Af land aanbod uien drukt prijs iets

De sorteerbedrijven hebben voorlopig even uien genoeg binnengekregen en kopen minder in. De gerooide uien die niet in de box passen en weg moeten, worden daardoor wat goedkoper aangeboden, maar dat is geen overweldigend volume.

De prijs voor overschot af land is momenteel ongeveer €8,00 à €8,50 per 100 kilo. Dat is ook de onderkant van de notering Emmeloord. De situatie met wat prijsdruk is niet uitzonderlijk en past bij de periode met af land-levering. In de week dat de uien nog 10 euro waren wachtten telers af wat de prijs meer zou kunnen doen. Zodra de prijs begon te zakken kwam er meer volume vrij en is er wat nerveuzer geleverd. Dit kan een jojo-effect opleveren, omdat de nood om van de uien af te komen veel minder groot is dan in het vorig seizoen. Zodra de zaaiuien alle zijn ingeschuurd, zal de markt iets meer tot rust kunnen komen.

Er is vertrouwen in de uienmarkt voor dit seizoen bij de telers, zodat ze bij het huidige prijspeil niet staan trappelen om afscheid te nemen.

De kwaliteit van de uien wordt geroemd. Dat geldt zeker voor de uien uit Groningen en Friesland. Daar is minder gezaaid, maar waren de groeiomstandigheden goed. In de Flevopolders is de kwaliteit redelijk, met wat tarra uiteraard, vooral in de partijen die afkomstig zijn van percelen met plekken die onder water hebben gestaan.

De export loopt redelijk, bij een baalprijs van 15 tot 16 euro per 100 kilo.

Prognose: lichte prijsdruk.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin