AlgemeenMarktanalyse

Aardbeienmarkt blijft positief door lage aanvoer

De aardbeien zijn de laatste weken goed aan de prijs door de warme periode die achter ons ligt.

De productie in de kas is klaar. Die eerste stellingen zijn heel snel gegroeid en daardoor te snel geoogst. De daaropvolgende stellingen waren nog niet zover om aan te sluiten. Vooral planten in de volle grond hebben tijd nodig.

Een dip in de aanvoer is het gevolg. Het koelere weer heeft daar ook mee te maken. Komt nog eens bij dat er uit onverwachte hoek in Engeland vraag kwam naar Nederlandse aardbeien. Normaal gesproken is dat land in deze periode zelfvoorzienend of ze nemen aardbeien af van Spanje.

Dit alles leidt tot een prijsniveau van boven de 3 euro voor een pond topaardbeien en zo’n 2,25 voor volle grond klasse 1 aardbeien.

Een enorm verschil met vorig jaar. Toen was er een hete periode waarin de aardbeienproductie explosief was. Voor topaardbeien werd amper een euro betaald.

Momenteel is er weinig aanbod en de prijs is hoog. Het rustige weer en de naderende vakantieperiode zullen de pret niet drukken. Misschien zakt de prijs licht, maar naar verwachting blijft een goed prijsniveau haalbaar.

Prognose: stabiele prijzen

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin