AkkerbouwMarktanalyse

Aardappeltermijnprijs stijgt tot boven 28 euro

De termijnprijs voor aardappelen ging donderdag vanaf de opening van de markt weer naar boven. De 28-eurogrens kon woensdag nog niet doorbroken worden, maar daags erna is meteen boven de 28 euro gehandeld en kwam de termijnprijs er ook niet meer onder.

De markt steeg gemakkelijk door naar €28,60 om vanaf dit niveau weer geleidelijk wat terug te zakken. Er is een hoge omzet, met aanbod dat op deze niveaus makkelijk in de markt komt, maar een termijnmarkt die dat aanbod ook makkelijk opneemt.

De regen die gevallen is en de wisselvallige voorspellingen onderstrepen de vaste stemming op de termijnmarkt nogmaals en nieuwe toppen qua termijnmarktprijzen worden bijna dagelijks gehaald. Hoe hoger echter de termijnmarkt komt, hoe moeilijker het wordt om steeds weer goede argumenten te vinden om er nog een stap bij te kunnen doen zonder dezelfde argumenten te vaak te gebruiken. Dat is iets wat dit seizoen al eerder in de graanmarkten ook zichtbaar was, waar de markt stabiliseerde.

Hoewel vanaf het hoogste punt de prijs iets zakte, sloot de termijnmarkt op €28,20. Dat betekende een stijging van 40 cent ten opzichte van het slot van woensdag. Ruimte om een stap verder naar boven te doen, is er nog steeds in de markt, maar een daling omdat de vraag even verdwijnt  is ook iets waar iedereen op de termijnmarkt serieus rekening mee moet gaan houden. Hoge prijsniveaus brengen ook grotere schommelingen met zich mee.

Beheer
WP Admin