AkkerbouwMarktanalyse

Aardappeltermijnmarkt nauwelijks prijshoudend

De termijnmarkt moet ook deze week nog wat inleveren van het prijsniveau. Er werden op donderdag 22 mei bijna honderd contracten verhandeld, met een slotprijs van €6,30 (-0,10).

De daling van de termijnprijs verloopt beduidend trager dan de teruggang van het effectieve prijsniveau. De cash-settlementprijs kwam voor deze week uit op €6,60 na weer een daling van €0,40. Het prijsverschil met de effectieve markt is hierdoor grotendeels verdwenen. Anderzijds lijkt er tot aan de laatste handelsdag op 5 juni weinig perspectief voor een duidelijke prijsverbetering. De beurs in Emmeloord was nogmaals flauw gestemd en noteerde voor frites €5,50-7,00 (-0,75) en €5,00-7,00 (-0,25) voor export. De nieuwe oogst was kalm prijshoudend en sloot onveranderd op €11,70. De prima groeiomstandigheden in het noordwesten van Europa en de zwakke stemming in de oude oogst zorgen voor weinig schwung in het aprilcontract 2015.

AkkerbouwMarktanalyse

Aardappeltermijnmarkt nauwelijks prijshoudend

De opening van de aardappeltermijnmarkt was donderdag goedprijshoudend op €15,40. Het was meer een technische reactie op de koersval van woensdag. Met een min of meer afwachtende handel bleven de noteringen in de ochtend rond deze openingskoers.

In de namiddag kreeg toch het aanbod meer overwicht. Actuele neerslag in combinatie met de voorspellingen van lagere temperaturen met regelmatige buien, genereerden het dekkingsaanbod en de ‘barrière’ van €15,00 werd in de namiddag gebroken. De handel eindigde op €14,80. Eurex publiceerde een slotkoers van €15,10.

AkkerbouwMarktanalyse

Aardappeltermijnmarkt nauwelijks prijshoudend

De aardappeltermijnmarkt stond dinsdag licht onder druk en zakte van €29,90 naar €29,40 met een laatste prijs van €29,60 (min 40 cent).

Bij gebrek aan nieuwe impulsen zwalkt de termijnprijs in een bandbreedte van 29 tot 31 euro. Vorige week was de stemming vriendelijk met het winterse weer in het vooruitzicht. Na het weekend is deze stemmingsfactor minder aanwezig en heeft de markt moeite om het prijsniveau van 30 euro in stand te houden. De beurs van Goes noteerde onveranderd voor fritesaardappelen (€25,00 tot €26,25) en export (€22,50 tot €25,00). In België hield PCA/Fiwap eveneens de notering op hetzelfde niveau: Bintje 24 tot 25 euro en Challenger / Fontane 25 tot 26 euro.

De berichtgeving vanuit België is enigszins verwarrend voor wat betreft het aantal hectares dat nog in de grond zit. Recent werd gemeld dat vrijwel alles in België gerooid zou zijn, maar inmiddels blijkt dat nog altijd 1.000 tot 3.000 hectare van het areaal niet gerooid is.

In de effectieve markt is het merkbaar dat het december is. De koopbelangstelling van verwerkers is terughoudend vanwege de gebroken weken rondom de kerst en nieuwjaar. De openstaande positie steeg licht, naar 7.119 (5 meer) contracten. De handelsrange van de termijnmarkt bedraagt 29 tot 32 euro.

Beheer
WP Admin