AkkerbouwMarktanalyse

Aardappeltermijnmarkt kalm prijshoudend

De termijnmarkt deed vorige week een stapje terug en handelde in een prijsrange van €29,00 tot €30,50 met een slotprijs op vrijdagmiddag van €29,50 (+0,50).

Het niet doorzetten van het winterweer zorgde voor een kalmere stemming op termijnmarkt. De effectieve markt bleef kalm prijshoudend, wat vertaald werd in onveranderde tot licht stijgende effectieve noteringen van de regionale beurzen. Hierdoor steeg donderdag de cash-settlementprijs van Eurex naar €25,70 (+0,70). Vrijdag kwamen daar de prijzen van Frankrijk en België nog bij. SNM steeg naar €25,40 (+0,40) en Belgapom bleef ondanks de prijshoudende stemming staan op €23,50. De handelsrange termijnmarkt is €28,50 tot €31,00. Openstaande positie: 7153 (+41) contracten.

In de aanloop naar de feestdagen staan de exportactiviteiten op een lager pitje en hebben verwerkers voor de maand december hun aankopen rond staan. Hierdoor lijkt de termijnmarkt geen sterke trend meer te zullen ontwikkelen in de laatste twee weken van het jaar. In het noordwesten van Engeland was het koud vorige week. Met dagtemperaturen rond het vriespunt en licht tot matige nachtvorst zijn de vooruitzichten slecht voor de aardappelgebieden.

Beheer
WP Admin