AkkerbouwMarktanalyse

Aardappeltermijnmarkt goed prijshoudend

De termijnmarkt voor aardappelen was donderdag goed prijshoudend, na twee flauwe handelsdagen.

Met een prijsverloop van €17,60 naar een slotprijs van €18,30 sloot de termijnmarkt op het hoogste punt van de dag. Het aanbod van verliesnemers lijkt momenteel grotendeels verwerkt in het prijsniveau van de termijnmarkt. Hiermee houdt de termijnprijs de onderkant van de handelsrange in stand. De openstaande positie daalde naar 5.356 (-119) contracten.  De beurs van Emmeloord noteerde voor frites €14,50-16,00 (-0,75) en voor export €15,00-17,00 (-0,50). De cash-settlement prijs van Eurex voor deze week werd bepaald op €14,40 (-0,40). Handelsrange termijnmarkt: €17,50-20,00.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

 • Fritesaardappelen
 • Aardappelvlokken
 • Exportaardappelen
 • Pootgoed
 • Tafelaardappelen
 • Voeraardappelen
 • AkkerbouwMarktanalyse

  Aardappeltermijnmarkt goed prijshoudend

  Met een slotprijs van €22,30 (+0,50) was op woensdag de stemming op de termijnmarkt goed prijshoudend. De omzet was met 125 contracten kleiner dan de voorgaande dagen. De termijnprijs lijkt zich rond het huidige niveau te stabiliseren.

  Ook de effectieve markt heeft inmiddels de bodem gevonden, met een prijsniveau van €12,50 tot €14,00 in België. Door het grote prijsverschil met de dagmarkt wordt de termijnprijs nog altijd begrensd door de bovenkant van de handelsrange (€23,50). De ontwikkeling van het gewas blijft door de aanhoudende droogte traag en ook de weersvooruitzichten voor de komende week laten weinig of geen neerslagkansen zien. De termijnprijs kruipt hierdoor weer naar de bovenkant van de handelsrange en zal wellicht de komende week deze weerstand nogmaals gaan testen. De openstaande positie ontwikkelt zich goed en staat inmiddels met 4799 contracten boven het niveau van vorig seizoen aan het einde van de augustusmaand. Handelsrange: €20,00-23,50.

  AkkerbouwMarktanalyse

  Aardappeltermijnmarkt goed prijshoudend

  De termijnmarkt liet dinsdag 30 juli een prijsverloop zien van €22,80 tot €21,70 met een slotprijs van €22,20. De markt lijkt zich deze week te stabiliseren in afwachting van nieuwe ontwikkelingen.

  De omzet was minder groot dan in de voorgaande dagen. De openstaande positie blijft gestaag groeien en nadert de grens van 4.000 contracten. Tot op heden is het aanbod aan de bovenkant van de handelsrange te groot om de barrière van 23 euro te doorbreken. Hierdoor blijft de termijnprijs bewegen  in een handelsrange van 20 tot 23 euro. De groeiomstandigheden hebben zich na het weekend verbeterd, maar de eerste proefrooi-resultaten van het seizoen bevestigen de trage ontwikkeling van de hoofdoogst. Zowel in Nederland als België blijven de opbrengsten tot op heden achter. De vaste stemming in de vroege aardappelen is na het weekend getemperd. De notering van PCA/Fiwap liet met 17 tot 20 euro een forse daling zien van gemiddeld €6,50.

  Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

  AkkerbouwMarktanalyse

  Aardappeltermijnmarkt goed prijshoudend

  De termijnmarkt voor aardappelen lijkt na een turbulente handelsweek weer tot rust te komen.

  Na een onveranderde opening van de markt op €25,50 bleek woensdag weinig dwingend aanbod meer in de markt aanwezig. Hierdoor kon termijnprijs in de loop van de dag herstellen naar €27,00 met een slotprijs van €26,90 (plus €1,40). De markt lijkt zich weer te gaan stabiliseren in een handelsrange van 25 tot 28 euro. De openstaande positie daalde naar 6.536 (min 27) contracten. De verkoopbelangstelling van indekkers is afgenomen nu de premie tussen de termijnprijs en de effectieve markt vrijwel verdwenen is.

  In België en Frankrijk vorderen de rooiwerkzaamheden in een traag tempo door de moeilijke omstandigheden. De prijsverlaging in de effectieve markt en de termijnmarkt lijkt geen negatieve effecten te hebben op de exportactiviteiten. Zowel voor de Engelse, Noord-Afrikaanse als Oost-Europese bestemmingen neemt de exportbelangstelling toe.

  Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

 • Fritesaardappelen
 • Aardappelvlokken
 • Exportaardappelen
 • Pootgoed
 • Tafelaardappelen
 • Voeraardappelen
 • Beheer
  WP Admin